INA osigurala novu proizvodnju plina iz Jadrana

 width=

Zagreb, 17. ožujka 2022. – INA je započela s proizvodnjom prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R-DIR, spajanjem na postojeće proizvodne sustave platforme IKA B. Bušotina se nalazi na plinskom polju Ika koje je dio eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran.

Bušotina Ika B-1R-DIR uspješno je spojena na postojeći Inin proizvodni sustav u sjevernom Jadranu čime je osiguran ulazak novih 150.000 m³ prirodnog plina dnevno u hrvatski plinski sustav. Godišnja proizvodnja nove bušotine kretat će se na razini od gotovo 55 milijuna m³, što u ovom trenutku predstavlja gotovo 7 % ukupne Inine proizvodnje plina na moru i kopnu.

Nova bušotina rezultat je Ininih aktivnosti koje su započele 2019. godine u okviru programa „Razradni program sjeverni Jadran“. Svrha programa je definirati sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu, čime bi se zaustavio očekivani prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je operator – Sjeverni Jadran, Marica i Izabela. Realizacija je, unatoč globalnoj pandemiji, započela u rujnu 2020. godine, a do sada su izrađene tri nove bušotine. Ika B-1R-DIR prva je puštena u proizvodnju, a početkom travnja očekuje se puštanje u proizvodnju i druge bušotine pod nazivom Marica-D-DIR čija je očekivana dnevna proizvodnja oko 40.000 m³ prirodnog plina. Treća bušotina pod nazivom Irena-2 podrazumijeva potencijalnu izgradnju nove platforme o čemu će biti odlučeno nakon realizacije cijelog programa u narednim godinama. Program razrade postojećih plinskih polja u Jadranu jedan od najvećih investicijskih projekata Ine i u njega će se potencijalno uložiti oko 1,5 milijardi kuna.

Cilj Ine je preokrenuti trendove proizvodnje i produljiti životni vijek naših postojećih plinskih polja na Jadranu. Kampanja izrade novih bušotina i potencijalno novih platformi pruža nam priliku da hrvatskom tržištu i našim kupcima osiguramo nove količine plina, što može imati pozitivan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo. Uspješnost ovih projekata svakako će imati i pozitivan utjecaj na sigurnost opskrbe što je vidljivo već po puštanju prve bušotine u proizvodnju“, rekao je Nikola Mišetić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Osim ovog projekta INA od 2016. godine provodi i snažan istražni ciklus na kopnu što je do sada rezultiralo komercijalnim otkrićem plinskog ležišta pokraj mjesta Severovci s izmjerenom količinom plina od 53.000 m³ na dan i manjim nalazištem nafte kod mjesta Jankovac. Bušotine će u slijedećem razdoblju biti privedene proizvodnji, a istraživanja se nastavljaju. Kompanija snažno ulaže i u razradne projekte čiji je cilj povećanje proizvodnje nafte i plina na postojećim poljima. Tako je nedavno uspješno izbušena bušotina Jam-183 koja se nalazi na eksploatacijskom polju Jamarice pokraj Novske s očekivanom novom proizvodnjom od oko 40.000 m³ prirodnog plina na dan nakon što se privede proizvodnji. Također, pokrenute su i aktivnosti privođenja proizvodnji plinskog polja Zalata-Dravica koje se prostire i na području Mađarske. Sav plin dopremat će se na Objekte prerade Molve, odakle će dalje ići prema domaćim kupcima kroz hrvatski plinski sustav.

 

FOTO: INA

Opis fotografije: Nove bušotine za Inu je izradilo bušaće postrojenje Labin operativne kompanije Crosco

 

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr