INA počela s mjerenjem potencijala vjetra na plinskim platformama u Jadranu

Izabela Sjever-LIDAR 1

Izabela Sjever-LIDAR 2

Zagreb, 29. ožujka 2022. – INA je počela s mjerenjem brzine vjetra na dvije plinske platforme u Jadranu, Izabela Sjever i Ivana A, kako bi ispitala potencijale za izgradnju odobalnog vjetroparka.

Ovaj projekt Ine predstavlja prvo odobalno mjerenje vjetra u Hrvatskoj, a trajat će najmanje 12 mjeseci. Kompanija će time osigurati potpunu procjenu resursa vjetra i njegove isplativosti uzimajući u obzir industrijske standarde te temeljem procjene odlučiti o ulaganju i u taj segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naime, INA je u siječnju počela izgradnju solarnih elektrana na lokacijama u Molvama i Sisku koje će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Hrvatskoj. Prva električna energija bit će isporučena u mrežu u 2023. godini.

„Ovim projektima INA iskoračuje u nove biznise čiji projekti se temelje na obnovljivim izvorima energije i mobilnosti, ali i drugim aktivnostima u kojima vidimo sinergiju s trenutnim poslovanjem. Zanimljive su nam sve isplative prilike kojima možemo nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a da se istovremeno uklapaju u zelene planove Hrvatske i Europske unije“, rekao je Ante Crljenko, direktor Poduhvata i inovacija u Ini.

Dobavljač uređaja za mjerenje vjetra LIDAR je tvrtka Megajoule Adria, koja je zadužena za nadzor i puštanje u rad. Brzinu i smjer vjetra mjerimo prema najvišim industrijskim standardima i najboljoj praksi na više visina kako bi se omogućilo bolje razumijevanje režima vjetra na samoj lokaciji. Cijela instalacija bila je vrlo zahtjevna jer je prva takve vrste u regiji i instalirana je u dobroj suradnji s Inom i tvrtkom SCAN“, kazao je Leo Jerkić, direktor tvrtke Megajoule Adria.

Uz tradicionalni biznis, INA se snažno okreće i zelenim tehnologijama sukladno razvojnim smjernicama kompanije koje su u skladu sa strategijom MOL Grupe „Shape Tomorrow 2030+“, a kojom je na razini Grupe definiran značajan iskorak u domeni obnovljivih izvora energije, prvenstveno u smanjenju izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova. Namjera MOL Grupe je do 2030. godine alocirati najmanje 50 posto ukupnih ulaganja u održive projekte.

FOTO: INA

Opis fotografije „Izabela Sjever-LIDAR“: Uređaj za mjerenje snage vjetra LIDAR postavljen je na plinsku platformu Izabela Sjever, koja se nalazi 60 kilometara od Pule

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr