INA podržala EKO status Dječjeg vrtića Križ i obilježavanje 150. obljetnice rođenja Milke Trnine

Zagreb, 17. svibnja – INA-Industrija nafte, d.d. podržala je dva projekta na području općine Križ. U sklopu prvog od njih, nazvanog „Poticanje energetske učinkovitosti i svjesnosti očuvanja okoliša“, Dječji vrtić Križ organizirao je danas svečano podizanje Zelene eko zastave i otvorenje uređenog jezera i potoka u sklopu prostora Vrtića. Naime, DV Križ je zahvaljujući navedenom projektu i ove godine uspio obnoviti certifikat i status EKO vrtića kojeg dodjeljuje Udruga Lijepa naša te time nastavio svoju tradiciju organiziranja brojnih ekoloških akcija s ciljem promoviranja ekološke svijesti kod najmlađih.

Obraćajući se prisutnima u ime sponzora, g. Dubravko Novosel, Inin rukovoditelj proizvodne regije zapadna Hrvatska, izrazio je zadovoljstvo suradnjom Ine i DV Križ te ustvrdio kako je spomenuta rezultirala hvalevrijednim projektom. „Ovaj projekt spaja sve elemente koje INA vrednuje kada se govori o našem programu donacija i sponzorstava; djecu, ekološke vrijednosti i lokalnu zajednicu“, dodao je.

Drugi vrijedan projekt kojem je INA pružila svoju potporu kulturna je manifestacija organizirana od strane Općine Križ u prigodi obilježavanja 150. obljetnice rođenja hrvatske operne umjetnice Milke Trnine. U sklopu spomenute, u subotu 18. svibnja, u Križu će biti upriličena tri događaja: promocija monografije Milka Trnina urednice Zdenke Weber, izložba umjetničkih djela hrvatske kiparice, slikarice i keramičarke Ljerke Njerš te svečani operni koncert „Bogatstvo imaginacije“, na kojem su, uz klavirsku pratnju Silvane Čuljak, nastupile mezzosopranistica Jelena Kodrić i sopranistica Kristina Anđelka Đopar.

Milka Trnina (1863.-1941.), rođena u mjestu Vezišće u Općini Križ, najveća je hrvatska operna umjetnica i jedna od najvećih u cijeloj povijesti opere. Pjevanje je učila u Zagrebu i Beču, a umjetničku karijeru započela  1882. godine na sceni zagrebačke Opere, debitiravši kao Amelija u Krabuljnom plesu Giuseppea Verdija.  Bila je angažirana u opernim kazalištima u Leipzigu, Grazu i Bremenu, te nastupala kao prvakinja Kraljevske dvorske opere u Münchenu. Često je gostovala na opernim pozornicama diljem Europe, a od 1896. i u SAD-u, uključujući i slavni Metropolitan. Također, proslavila se u domovini i svijetu kao jedna od najvećih interpretatorica Wagnerovih  djela. Njezin repertoar obuhvaćao je 65 zahtjevnih sopranskih uloga, a tijekom karijere ostvarila je čak 1200 nastupa, surađujući pritom s najglasovitijim dirigentima i pjevačima svoga doba.

Na području općine Križ, INA je prisutna preko 60 godina te je kroz to razdoblje s lokalnom zajednicom izgradila iskren partnerski odnos. Na području općine odvija se i nekoliko važnih projekata u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao što su EOR projekt te privođenje proizvodnji bušotine Selec-1, kojom je ostvareno otkriće nafte u siječnju 2011. godine te Hrastilnica-3 kojom se do otkrića nafte došlo u srpnju prošle godine. Nastavljajući svoju tradiciju pružanja potpore kvalitetnim projektima u sredinama u kojima djeluje, INA je sa zadovoljstvom podržala ova dva vrijedna projekta.Priloženi dokument