INA podržava simpozij „Goriva 2014“

  • Danas je u Šibeniku započeo 47. međunarodni simpozij „Goriva 2014“ koji će okupiti stotinjak sudionika iz više od 10 država
  • U skladu s trenutnom situacijom na tržištu i trendovima u rafinerijom poslovanju raspravljat će se o konkurentnosti i načinima kako opstati na tržištu

Zagreb, 16. listopada 2014. – Danas je pod Ininim sponzorstvom u Šibeniku započeo dvodnevni 47. međunarodni simpozij „Goriva 2014“ u organizaciji Hrvatskog društva za goriva i maziva (GOMA).

Simpozij će okupiti stotinjak stručnjaka iz više od 10 država iz područja naftnog gospodarstva koji će raspravljati o gorivima i njihovoj proizvodnji, distribuciji i primjeni, te načinima kako biti konkurentan i opstati na tržištu u razdoblju u kojem je naftna industrija suočena s mnogim izazovima.

Na otvorenju Inu je predstavljao Davor Mayer, član Uprave, koji je Hrvatskom društvu za goriva i maziva čestitao na 50. rođendanu i dugogodišnjem doprinosu struci. Osvrnuo se na trenutnu situaciju na tržištu, pogotovo u segmentu rafinerijske prerade, kako u Europi tako i u regiji.

Detaljnije informacije o konkurentnosti rafinerijskog poslovanja u Europskoj uniji u uvodnom predavanju sudionicima je predstavio Alen Reid iz EU udruženja naftne industrije Concawe, dok je Inin Glavni ekonomist, Goran Šaravanja, održao uvodno predavanje o promjenama u potražnji za naftnim derivatima i njezinom utjecaju na rafinerije u regiji. Šaravanja je  istaknuo da je od 2008. do 2012. na regionalnom tržištu (Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji) potražnja pala 2 milijuna tona, te je kapacitet rafinerija u tim zemljama 35% viši od potražnje u regiji.

Program ovogodišnjeg simpozija obuhvatit će teme iz područja tehnologije prerade i trendova razvoja, kvalitete goriva, upravljanja procesima, energetske učinkovitosti, istraživanja vezanih uz razvoj metoda i postupaka ispitivanja i primjene goriva i biogoriva i zaštite okoliša i zakonodavnih okvira, dok će se na okruglom stolu raspravljati o utjecaju ekoloških direktiva na preradu nafte i primjenu goriva i biogoriva.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument