INA poduprla program „Kulture doniranja“ Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Zagreb, 18. ožujka 2019. – INA je Hrvatskom prirodoslovnom muzeju predala na čuvanje elaborat pod nazivom „Sinteza naftno-geoloških pojava ugljikovodika na području Dinarida – Ispitivanje površinskih pojava ugljikovodika“ čime je doprinijela kompletiranju zbirke stijena koja se otprije čuva u muzeju. 

Elaborat koji je INA predala muzeju sastoji se od tri knjige koje su nastale kao rezultat terenskog istraživanja, geološke i tektonsko-strukturne analize te mikropaleontoloških podataka, a rađene su u svrhu utvrđivanja potencijalnih perspektivnih područja za istraživanje nafte i plina na području Dinarida. Dokumentaciju je izradio Industroprojekt – Zagreb u 1973. i 1974. godini, a naručitelj je bio INA – Naftaplin. U ime Ine, dokumentaciju je muzeju svečano predao operativni direktor Istraživanja i proizvodnje Tvrtko Perković, koji je tom prilikom izjavio: „Povijesti Ininog istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj je duža od 60 godina. Dokumentacija koju danas predajemo samo je jedan mali djelić tog velikog iskustva i znanja koje imamo u Ini. Zadovoljstvo nam je da smo pomogli u kompletiranju jedne muzejske zbirke i to u trenutku kad su u Hrvatskoj otvoreni novi natječaji za istraživanja na hrvatskom kopnu. INA će u tim natječajima sudjelovati i tako nastaviti ispisivati uspješnu naftašku povijest Hrvatske.“  

Na donaciji je Ini zahvalila ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović te je dodala: „Zadovoljstvo nam je sto se INA priklonila kulturi doniranja i prepoznala naša nastojanja da sačuvamo što više vrijedne muzejske građe. Doniranom dokumentacijom mi smo sada kompletirali jednu zbirku te će ona u budućnosti moći biti izložena javnosti. Važno nam je da i ostali prihvate kulturu doniranja muzejima kako bismo sačuvali što više vrijednih zbirki kojima izvan muzeja prijete zaborav i nestajanje.“ 

Hrvatski prirodoslovni muzej program „Kultura doniranja“ pokrenuo je prije godinu dana s ciljem poticanja na aktivno sudjelovanje u stvaranju i obogaćivanju fundusa muzeja.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa je članica MOL Grupe.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument