INA pokrovitelj premijere opere „La forza del destino“

Rijeka, 10.veljače– U HNK Ivana pl. Zajca održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena prva ovosezonska produkcija Opere riječkog HNK –  Verdijeva opera „La forza del destino“ (Moć sudbine). Uz autorsku i pjevačku ekipu koju čine izvrsni hrvatski pjevači i inozemni gosti kao pokrovitelj premijere predstavljena je i INA – Industrija nafte, d.d.

Na konferenciji su nazočili Nada Matošević Orešković, intendantica riječkog HNK i dirigentica, Ozren Prohić, ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca i redatelj opere, Nikolina Bradić Belobrajdić, direktorica Inine Službe marketinških komunikacija, Irena Sušac, kostimografkinja te članovi autorske i pjevačke ekipe opere „La forza del destino“ (Moć sudbine) – Olga Kaminska, Luis Chapa, Siniša Hapač, Ivica Čikeš, Kristina Kolar, Ozren Bilušić i Marko Mimica.

“La forza del destino” slovi kao jedno od najzahtjevnijih opernih dijela. Riječ je o operi neprolazne popularnosti prepune lijepe glazbe, bogate sjajnim solističkim ulogama kao i velikim ansamblima, a koja seupravo zbog svoje glazbene i scenske kompleksnosti iznimno rijetko izvodi na hrvatskim pozornicama. Posljednji je put na riječkim kazališnim daskama postavljena prije 29 godina.

INA, jedina integrirana naftna kompanija u Hrvatskoj, već desetljećima pomaže kulturne ustanove i događanja te već godinama uspješno surađuje i s riječkom nacionalnom kazališnom kućom. Kroz svoje djelovanje integrirana je u lokalnu zajednicu posebno kroz svoju rafineriju koja se ovdje nalazi od 1883.  te je posebno ponosna na činjenicu da je upravo Rafinerija nafte Rijeka bila među prvih deset gradskih poduzeća koja su se uključila u Kazališnu zajednicu te da je bila i prvo poduzeće koje je financijski pomoglo obnovu kazališne zgrade.

„Tijekom proteklih godina INA i riječki HNK  uspješno su surađivali  bilo kroz pojedinačne kazališne projekte, generalno pokroviteljstvo ili pokroviteljstvo sezone. Njegujući ovu suradnju mogu slobodno reći da je HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u Ini pronašao partnera i vjernog prijatelja, a da se INA suradnjom sa središnjom riječkom kulturnom ustanovom potvrdila kao društveno odgovorna kompanija“, istaknula je Bradić Belobrajdić, direktorica Inine Službe marketinških komunikacija.

INA je prepoznala riječki HNK-a i njegove predstave kao projekte koje vrijedi podržati. Popularnost, kompleksnost, sjajne solističke uloge i sama izvedba dovoljno govore kakva nas glazbena poslastica očekuje. Premijera opere „La forza del destino“ (Moć sudbine) pod Ininim pokroviteljstvom održat će se u subotu, 12. veljače 2011. u 19,30 sati. Prije same premijere u 18,15 sati biti će upriličeno i svečano otvorenje Izložbe idejnih  rješenja plakata za istoimenu operu studenata Grafičkog dizajna Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci koja je nastala u zajedničkoj suradnji Akademije i riječkog HNK. Na izložbi će uz pobjednički plakat biti izloženo i petnaestak radova koji su ušli u uži izbor. Izložbu će otvoriti Nada Matošević Orešković, intendantica HNK Rijeka, a okupljenima će se obratiti i Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine  te Jakov Žaper,  docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.Priloženi dokument