INA pokrovitelj premijere opere Nikola Šubić Zrinjski u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu

Osijek, 21. studenog – Pod Ininim sponzorstvom, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u petak 23. studenog biti će održana svečana premijera opere Nikola Šubić Zrinjski, Ivana pl. Zajca, u režiji Nine Kleflin. Tim je povodom danas u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana konferencija za medije na kojoj su se okupljenima obratili Božidar Šnajder, intendant HNK Osijek; Filip Pavišić, ravnatelj Opere HNK Osijek; Nina Kleflin, redateljica predstave; Mladen Tutavac, dirigent predstave; solisti opere Dali Mor, Saša Čano, Sanja Toth i drugi te, kao Inina predstavnica, Marina Burazer, direktorica Sektora korporativnih komunikacija.

Tom prilikom Marina Burazer je izrazila zadovoljstvo što su HNK Osijek i INA nastavili uspješnu suradnju te dodala:  „INA je sa zadovoljstvom i ove godine podržala uprizorenje jednog velikog opernog komada. Prošle godine je to bio Nabucco, veliko djelo svjetske operne baštine, a ove godine je riječ o jednom od najomiljenijih i najpoznatijih djela hrvatske glazbene kulture – operi Nikola Šubić Zrinjski. Nama je iznimno drago kada, svojom podrškom takvim kvalitetnim projektima, možemo pozitivno pridonijeti kvaliteti života u sredinama u kojima djelujemo. Iskreno vjerujem da će ne samo premijera  u petak, već i svaka sljedeća izvedba, biti pravi užitak za publiku“.

Božidar Šnajder je izjavio da je iznimno zahvalan Ini što već niz godina ostvaruje partnerstvo s institucijama kulture u Republici Hrvatskoj, te što su u tim odnosima prepoznali vrijednosti HNK u Osijeku. „I ovim putem još jednom želim zahvaliti na partnerskom odnosu koji smo prošle godine realizirali s operom Nabucco, a posebno sam oduševljen što tada započeta suradnja nije ostala samo na lijepim riječima nego se ponovno realizira kroz najpoznatiju hrvatsku nacionalnu operu Nikolu Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca. Navedena opera koncipirana je tako da će biti uprizorena u mnogim mjestima, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i van granica Lijepe naše. Pronoseći ljepotu i vrijednosti hrvatske kulture, s ponosom ćemo isticati partnerstvo Ine u ovom velikom i važnom projektu“.

INA već desetljećima pomaže kulturne ustanove i događanja te je u posljednjih nekoliko godina ostvarila partnerski odnos s nacionalnim kazališnim kućama u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku. Suradnja Ine s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku u prošloj je kazališnoj sezoni potvrđena svečanom izvedbom opere „Nabucco“ Giuseppea Verdija, koja je, pored umjetničke, imala i humanitarnu dimenziju, budući da su, u sklopu akcije „Mine se tiču i mene“, prikupljena sredstva za Zakladu za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“. Inino pokroviteljstvo nad premijerom jednog od najpopularnijih hrvatskih glazbeno-scenskih dijela, koje ni više od 130 godina od svoje praizvedbe ne gubi na umjetničkoj snazi – opere Nikola Šubić Zrinjski –   dodatna je potvrda uspješne suradnje.Priloženi dokument