INA predala na uvid analizu geotermalnog potencijala bušotina Gradu Koprivnici

INA – Industrija nafte, d.d. je danas službeno predala na uvid analizu geotermalnog potencijala bušotina na širem području Grada Koprivnice. Predana dokumentacija odnosi se na eksploatacijska polja geotermalne vode Lunjkovec – Kutnjak i Molve sjever.
Dokumentaciju je predao g. Laslo Farkaš – Višontai, direktor Sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina za jugoistočnu Europu, koju je u ime Grada Koprivnice zaprimila zamjenica gradonačelnika gđa Vesna Želježnjak.

Konkretno, ovakva suradnja u ovom trenutku predstavlja iskazivanje interesa od strane Grada Koprivnice za određivanje geotermalnog potencijala na mikro-lokacijskom području grada Koprivnice. Najbliže geotermalne bušotine udaljene su od mikro-lokacijskog područja 11 km (bušotina Kutnjak-1 na eksploatacijskom polju geotermalne vode Lunjkovec-Kutnjak), odnosno 19 km (bušotina Molve-32 na eksploatacijskom polju geotermalne vode Molve‑sjever). Nakon uvida u tehničku dokumentaciju, Grad Koprivnica razmatrat će daljnje korake odnosno mogući razvoj projekta iskorištavanja geotermalne energije te će se slijedom toga razmotriti i daljnja suradnja s Inom u pogledu korištenja bušotina.

„S obzirom da je Inin prioritet ulaganje i daljnji razvoj plinskih i naftnih nalazišta, posebice u Hrvatskoj, drago nam je da Grad Koprivnica može imati koristi od naših dosadašnjih analiza i sveobuhvatne dokumentacije o geotermalnim potencijalima na tom području, koju smo im dali na uvid. Vjerujemo da i cijela lokalna zajednica u kojoj je INA prisutna već desetljećima, može u slučaju da se Grad Koprivnica odluči razvijati ovaj projekt, imati velike koristi te smo stoga Gradu dali punu podršku u njihovim nastojanjima da na ovaj način potaknu vrijedne investicije.“ – rekao je g. Farkaš – Višontai.

„Projektom istraživanja geotermalnog potencijala Grad Koprivnica napravio je prvi korak u pokušaju iskorištavanja ovog obnovljivog izvora energije na području grada. U okviru projekta financiranog iz pretpristupnih fondova izvedena su mjerenja koja su pokazala da postoji vrlo dobar energetski potencijal u neposrednoj blizini najvažnijih potrošača. Ovom suradnjom želimo napraviti korak dalje u ovom dugotrajnom procesu i iskoristiti Inine podatke i dugogodišnje iskustvo te uz nešto sreće i puno rada uvrstiti Koprivnicu na popis poželjnih lokacija za eksploataciju geotermalne energije i time privući potencijalne investitore.“ – dodala
je gđa. Želježnjak.Priloženi dokument