INA u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu

INA u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu

Zagreb, 26. listopada 2023. – Nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku East Damanhur u delti Nila, plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja Disouq, koje se nalazi u blizini, i puštena u proizvodnju 26. rujna 2023. Inin udio u početnoj proizvodnji iznosi približno 200 boe dnevno.

INA je ušla u koncesiju East Damanhur 2021. godine kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy te su ove godine završile istražne aktivnosti.

Egipat je Inino ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, na kojem smo već dugo prisutni. Zato smo posebno ponosni na ovaj projekt jer je to prvi put da u Egiptu proizvodimo plin”,rekla je predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay.

INA u Egiptu

INA provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989., pri čemu je usredotočena uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na ukupno četiri proizvodne koncesije – North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur te na istražnoj koncesiji East Bir El Nus također u Zapadnoj pustinji. INA je proteklih godina povećala ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner s prosječnom proizvodnjom od 1737 boe dnevno u prvih šest mjeseci 2023. te ulaganjem od 53,8 mil. EUR od 2020. godine.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR         

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr