INA uručila nagrade najuspješnijim ekoprojektima

Zagreb, 20. studenog- INA-Industrija nafte, d.d. u suradnji s Novim listom, d.d. danas je organizirala svečano uručenje nagrada pobjednicima natječaja za najbolje ekoprojekte osnovnih i srednjih škola u prostorijama Rafinerije nafte Rijeka. Na natječaj koji je trajao od 24. rujna do 18. listopada 2012. pristigao je 71 projekt od učenika iz 62 škole s područja cijele Hrvatske, koji su pokazali izrazito zanimanje mladih za ovu problematiku te njihovu želju da svojim idejama i aktivizmom pridonesu očuvanju okoliša.

Stručna komisija koju su činili dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, Boris Legović, direktor Službe održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša za SD Rafinerije i marketing, INA-Industrija nafte, d.d.  te Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novoga lista, imala je nimalo lagan zadatak odabira pobjednika.

Prvu nagradu, u ukupnoj vrijednosti od 10.000 kuna, podijelile su dvije škole; Prirodoslovna i grafička škola iz Rijeke za ekoprojekte „Mikrobna goriva ćelija“, „Promovirajmo odvajanje otpada“, „Ljekoviti lovor – simbol časti i slave“ i OŠ Dore Pejačević iz Našica za ekoprojekte „Obnovljivi izvori energije“ i „Sačuvajmo klimu“. Drugu nagradu, u ukupnoj vrijednosti 8.000 kuna, dijele škole OŠ Breznički Hum iz Brezničkog Huma za ekoprojekt „Život uz Lonju – od izvora prema ušću“ i Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka za ekoprojekt „Krčke gromače“. Treću nagradu, u ukupnoj vrijednosti od 7.000 kuna dijele jedna škola i jedan učenički dom, OŠ Kozala iz Rijeke za ekoprojekt „Dobro stablo“ i učenički dom Željezničko-tehničke škole Moravice iz Moravica za ekoprojekt „Zelena površina našeg Doma“.

Čestitajući pobjednicima, Igor Šepić, direktor Rafinerije nafte Rijeka, ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo uspješnim natječajem i brigom mladih za okoliš te izjavio „Baš kao i u protekle dvije godine, natječaj je doživio golem odaziv osnovnih i srednjih škola što svjedoči kako su mladi motivirani za sudjelovanjem u ovakvim zanimljivim projektima koji potiču njihovu inovativnost i kreativnost, a sve s ciljem očuvanja okoliša i poticanja ekološke osviještenosti“. Pobjednicima je poželio mnogo uspjeha u realizaciji projekata te izrazio nadu kako će ih pobjeda na ovom natječaju motivirati za daljnji aktivizam i osmišljavanje novih načina za poboljšanje njihovih životnih okolina.Priloženi dokument