INA uvodi ‘model poduzetnika’

Zagreb, 18. lipnja – Kako bi se osigurala dugoročna konkurentnost maloprodajnog poslovanja, Inina Uprava odobrila je pokretanje pilot projekta ‘model poduzetnika’ na 20 benzinskih postaja. Ovakav model već se dugo koristi u maloprodaji u naftnoj industriji te omogućuje kompaniji da zadrži kontrolu nad svojom maloprodajnom mrežom, istovremeno pružajući kompaniji priliku da se fokusira na poboljšanje mreže i usluga. Ovo je također odlična prilika za poduzetnike da izgrade svoj biznis, pri tom dajući poticaj razvoju poduzetništva u Hrvatskoj.

U ovom modelu, kompanija zadržava vlasništvo nad svom maloprodajnom imovinom uključujući koncesiju, imovinu, objekte, infrastrukturu i robu, dok poduzetnik upravlja tim resursima, kao i svojim timom na benzinskoj postaji,  za naknadu dogovorenu s Inom.

Odluka o pokretanju pilot projekta donesena je nakon detaljne analize maloprodajnog poslovanja te usporedbe s konkurentima i najboljom industrijskom praksom. U tom smislu, kompanija je zaključila da je, kako bi osigurala daljnji razvoj, dugoročnu održivost i ulaganja, nužno promijeniti operativni model u maloprodaji.

Kao prvi korak pilot projekta, INA će objaviti natječaj za male poduzetnike koji se mogu prijaviti za upravljanje Ininim benzinskim postajama pod Ininim brendom. Tijekom odabira budućih partnera, prednost će imati kandidati s iskustvom u maloprodaji u naftnoj industriji te poznavanjem Ininog sustava. INA će pomoći odabranim poduzetnicima pri osnivanju kompanije te izgradnji uspješnog poslovanja s obzirom da je i u Ininom najboljem interesu da te kompanije posluju što učinkovitije i uspješnije.

Proces koji je tek počeo omogućit će kompaniji jačanje njene maloprodajne pozicije na domaćem i regionalnom tržištu jer će doprinijeti osiguranju održivosti maloprodajnog poslovanja.Priloženi dokument