INA započela s uvođenjem dizelskih goriva s bio komponentom na benzinske postaje

RIJEKA, 29. prosinca 2011. – INA – Industrija nafte, d.d. započela je s uvođenjem Eurodizel BS s bio komponentom na benzinskoj postaji Rijeka – Mlaka.
INA je s pripremama za plasman goriva s bio komponentom na domaće i međunarodna tržišta započela prije dvije godine kroz projekt izgradnje instalacije za prihvat, skladištenje i namješavanje biogoriva, odnosno biodizela  u Rafineriji nafte Rijeka.
U izgradnju instalacije je uloženo više od osam milijuna kuna  te je završena i puštena u rad sredinom prosinca ove godine, čime su stvoreni preduvjeti za  početak distribucije dizelskih goriva s bio komponentom kroz  Ininu veleprodajnu i maloprodajnu mrežu.

Kao jedini proizvođač i vodeći distributer goriva u Republici Hrvatskoj, INA je preuzela ulogu ključnog nositelja programa plasmana goriva s bio komponentom u prijevozu u RH koji će u značajnoj mjeri doprinijeti ispunjavanju obveza i ciljeva na koje se Hrvatska kao buduća članica EU obvezala u području korištenja i promicanja obnovljivih izvora energije u neposrednoj potrošnji goriva za prijevoz. Aktivnosti Ine koje se odnose na plasman goriva s bio komponentom usklađene su s nacionalnim zakonskim propisima koji reguliraju ovo područje, a temelje se na Zakonu o biogorivima za prijevoz i Nacionalnom akcijskom planu poticanja proizvodnje i korištenja biogoriva u prijevozu (Nacionalni akcijski plan) za razdoblje od 2011. do 2020.
Dizelska goriva s bio komponentom koja će se prodavati na ininim benzinskim postajama su EURO V goriva pomiješana s biodizelom (FAME-Fatty Acid Methyl Ester) koji se proizvodi od biljnog ulja koji ima svojstva dizela. Biodizel će se koristiti kao mješavina u tekućem naftnom gorivu – dizelskom gorivu s volumnim udjelom do najviše 7%.
Gorivo u potpunosti zadovoljava propisane zahtjeve prema hrvatskoj, odnosno europskoj normi za dizelska goriva HRN EN 590, kao i značajke zimske specifikacije.
Uvođenje dizelskih goriva s bio komponentom na Inine benzinske postaje se planira provesti u dvije faze. U prvoj fazi kupcima će Eurodizel s bio komponentom biti dostupan na BP Rijeka – Mlaka te Rijeka – Školjić, Rijeka – Škurinje, Čavle, Crikvenica – magistrala, Kraljevica, Novi Vinodolski – magistrala i Senj, dok se u narednom razdoblju planira postupno uvoditi i na ostale benzinske postaje.

Dizelska goriva s bio komponentom će se prodavati pod postojećim nazivima: Eurodizel BS, odnosno Eurodizel BS Class. Potrošači se o sadržaju goriva mogu informirati temeljem letka „Obavijest o proizvodu – tekuća goriva na benzinskim postajama“ koji se nalaze na gore navedenim benzinskim postajama.Priloženi dokument