INA zaprimila rješenje o ponovnom oduzimanju dozvole za istraživanje

Zagreb, 24. veljače 2015. – INA je jučer zaprimila rješenje Ministarstva gospodarstva kojim se kompaniji ponovno oduzima dozvola za istraživanje na istražnom prostoru „Drava“, unatoč tome što je Visoki upravni sud u siječnju ove godine donio presudu o poništavanju rješenja iz 2011. godine i time potvrdio kako Ministarstvo nije dokazalo da INA nije ispunila svoje obveze.

Obzirom da kompanija smatra navedeno rješenje zakonski neutemeljenim, pokrenut će upravni spor sa ciljem njegova poništenja.

Podsjetimo i kako je Ministarstvo gospodarstva u studenom 2014. godine donijelo odluku o ponovnom oduzimanju dozvola na prostorima „Sava“ i „Sjeverozapadna Hrvatska“. Sve tri oduzete dozvole značajno se preklapaju s blokovima koji su predmet nedavno završenog natječaja za istraživanje u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naglašavamo još jednom kako se kao rezultat navedenih odluka Ministarstva gospodarstva, uz činjenicu da je proteklo više od tri godine, nisu mogli realizirati pripremljeni projekti na tim područjima, uzrokujući time gubitak Ini te državnom i lokalnim proračunima te sprječavajući kompaniju u održavanju i rastu svojih investicija u istraživanje u Hrvatskoj.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument