Inini volonteri pomogli obnovu stare vodenice s mlinom

  • U sklopu programa Zeleni pojas 2014., INA je donirala sredstva udruzi Gea-aktivna ekologija za Eko park Bijeli Klanac
  • INA Klub volontera, zajedno sa članovima udruge, sudjelovao je u subotu u akciji obnove stare vodenice s mlinom
  • Ininom programu Zeleni pojas cilj je jačati svijest javnosti o važnosti očuvanja okoliša i potaknuti angažman građana

Zagreb, 16. svibnja 2015. – U sklopu programa Zeleni pojas 2014., udruzi GEA – aktivna ekologija odobrena su sredstva a za Eko park Bijeli Klanac. Radovi su u tijeku, a članovi INA Kluba volontera, zajedno s članovima udruge Gea, u subotu su obnovili staru vodenicu s mlinom u Bijelom Klancu.

Sama vodenica i okoliš zatečeni su u zapuštenom stanju te su Inini volonteri sa zadovoljstvom sudjelovali u obnovi i uređenju ovog jedinstvenog ambijenta. Uz vodenicu se nalazi malo jezerce iz kojega su izvučeni truli trupci, granje i zaraslo bilje. Na samoj vodenici skinut je stari crijep kako bi se zamijenile dotrajale letve i grede te postavio novi crijep i time sačuvao objekt od daljnjeg propadanja.
„Cjelokupna akcija podsjećala je na dijelove priče Mate Lovraka o Družbi Pere Kvržice, a svi mi, sudionici akcije, uz veselu i radnu atmosferu prisjetili smo se djetinjstva“, izjavio je Neven Pavao Poklepović, koordinator Ininih volontera.

„Ekološkoj akciji saniranja krovišta i čišćenja okoliša pridružili su se članovi udruge GEA-aktivna ekologija iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra i Osijeka. Inače, za vrijeme trajanja projekta, akcije se održavaju mjesečno, a fotografije redovno objavljujemo na facebook stranici udruge,“ dodala je gđa Ivančica Krivdić, predsjednica Udruge GEA – aktivna ekologija.

Akcija u Bijelom Klancu peta je u nizu ovogodišnjih akcija Ininih volontera vezanih za program Zeleni pojas. Do sada su držane akcije u Popovači (uređenje terapijskog vrta Udruge za rehabilitaciju i resocijalizaciju duševnih bolesnika pri Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“); u udruzi  „Ozana“ Zagreb u kojoj su volonteri sudjelovali u kreativnoj radionici te akcijama na terenu u Botaničkom vrtu u Zagrebu i na otoku Lastovu.
Zeleni pojas je program u sklopu kojeg INA podržava i sufinancira projekte poput pošumljavanja, edukacija o ekologiji, uređenja zelenih površina i dječjih igrališta, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka te drugih aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša i prirode. INA je i ove godine pozvala sve organizacije civilnog društva i javne obrazovne ustanove u Hrvatskoj da osmisle ideje i projekte za očuvanje okoliša i prirode te ih implementiraju, uz financijsku podršku Ine i pomoć Ininog Kluba volontera.
Natječaj za Zeleni pojas 2015. je u tijeku, a prijave se primaju do 31. svibnja ove godine. Opširnije o projektu na https://www.ina.hr/zelenipojas.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 442 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument