Iz Rafinerije nafte Sisak počela otprema derivata riječnim putem

Danas je, nakon dvadeset godina stanke, ponovo počela otprema derivata riječnim putem iz  Rafinerije nafte Sisak. Iz Luke Crnac, u neposrednoj blizini sisačke Rafinerije, isplovila je samohodna teglenica s 500 tona Eurodiesela BS namijenjenog tržištu Srbije. Do kraja lipnja, koristeći povoljan vodostaj rijeke Save, planirana je otprema još jedne teglenice s derivatima.

Proteklih dana intenzivno se radilo na pripremanju Luke Crnac za otpremu derivata, odnosno na ispunjavanju svih zahtjeva ispravnosti te sigurnosti rada i zaštite okoliša. Da bi otprema derivata mogla krenuti teglenicama, uz ishođenje svih dozvola i testiranje sustava, u Luci Crnac su osposobljene dvije utovarne linije te obavljeni radovi na obali i pristanu preko kojeg se pune teglenice. Pored toga, u sklopu pripremnih aktivnosti, izvedeni su potrebni prespoji i obavljena prenamjena cjevovoda, odnosno osposobljeni su cjevovodi za otpremu tzv. „bijelih derivata“ Eurosupera BS 95 i Eurodiesela BS.

Zbog povoljnog geoprometnog položaja, Rafinerija nafte Sisak  ima mogućnosti otpremanja svojih proizvoda cestovnim, željezničkim i riječnim putem. Prijevoz nafte i otprema derivata iz sisačke rafinerije započeli su ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća i trajali do Domovinskog rata. Desetljeće poslije, 2000. godine, preko utovarne luke Ruščica kod Slavonskog Broda ponovo je započela doprema slavonske nafte teglenicama u Luku Crnac, a od danas se, nakon dva desetljeća, i derivati ponovo otpremaju vodenim putem prema gravitirajućem tržištu. „Iznimno mi je drago da smo nakon 20 godina ponovno pokrenuli otpremu derivata iz Rafinerije nafte Sisak i riječnim putem. Smatram da će ovo ulaganje biti dodatni doprinos poslovanju Rafinerije, kao i kvalitetnoj i pravovremenoj opskrbi tržišta„, izjavio je tom prigodom Damir Butković, direktor Sektora rafinerije nafte Sisak“.Priloženi dokument