LADO na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovnik, 13. srpnja – Pod Ininim pokroviteljstvom, Ansambl narodnih plesova i pjesama „LADO“ sinoć se koncertom u Kneževu dvoru  predstavio publici 62. Dubrovačkih ljetnih igara, dok će večeras dubrovačka publika i njihovi gosti imati priliku uživati u Ladovoj plesnoj izvedbi na Terasi tvrđave Revelin. Pod nazivom „Pjesme naroda Europe“, LADO je sinoć izveo zanimljiv glazbeni kolaž sastavljen od skladbi hrvatskih i skladatelja iz niza europskih zemalja. Kao solisti, publici su se predstavili Pavo Begovac, Dijana Banek, Janja Ivančan, Igor Horvat, Adrijana Mamula, Bojan Kavedžija, Aleksandra Ptićar i Verica Radić.

Kao Inin predstavnik koncertu je nazočio Maro Radović koji je tom prigodom rekao: „Drago mi je da je INA, kao kompanija koja je izuzetno svjesna važnosti ulaganja u kulturu i koja od samih svojih početaka prati i potpomaže različite kulturne projekte, ustanove i institucije, sponzorstvom nad ovim koncertom potvrdila dugogodišnji partnerski odnos koji je izgradila s Ladom, institucijom koja ne samo čuva od zaborava vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu, već je i vrijedno promovira u svijetu“.

LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine s ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikaza najljepših primjera bogate hrvatske plesne i glazbene tradicije. Danas okuplja 37 pjevača, koji su istodobno i plesači, te 15 glazbenika koji sviraju pedesetak klasičnih i tradicijskih glazbala. Za svoja iznimna umjetnička dostignuća Ansambl je primio niz nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju Porin za životno djelo (2002. godine), Nagrada Ivan Lukačić na 34.Varaždinskim baroknim večerima (2004.) i Nagrada Grada Zagreba za sveukupni doprinos u očuvanju i popularizaciji hrvatske baštine. Sinoćnji koncert nije njihov prvi nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama. Štoviše, LADO je na 54. Igrama (2003. godine) ovjenčan nagradom Orlando.Priloženi dokument