Ljetna škola naftnog rudarstva započela s radom

Pod Ininim pokroviteljstvom, u Dubrovniku je jučer započeo prvi interaktivni seminar ovogodišnje Ljetne škole naftnog rudarstva na temu „Tehnologija i upravljanje istraživanjem i proizvodnjom na poljima u zreloj fazi proizvodnje“. U sklopu prvog seminara bit će organiziran i okrugli stol na temu „ Energetska sigurnost i opskrba u promjenjivim tržišnim uvjetima“.

Kao i svake godine, skup je okupio veći broj uglednih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta te stručnjaka iz naftnih i drugih energetskih kompanija i studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kao Inin predstavnik, svečanom otvaranju je nazočio i Dragutin Domitrović, Direktor Sektora za upravljanje i inženjering polja, koji je održao jedno od uvodnih  predavanja. Pozdravljajući okupljene podsjetio je kako je INA dugogodišnji partner Ljetne škole naftnog rudarstva, te je ta tradicija nastavljena i ove godine kada Škola obilježava 25 godina od svog utemeljenja. „Kako Ljetna škola naftnog rudarstva prvenstveno okuplja stručnjake koji se bave istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina, ne mogu propustiti istaknuti kako mi u Ini ove godine obilježavamo 60 godina od utemeljenja Naftaplina, tvrtke za istraživanje i proizvodnju nafte i plina, današnjeg Inina SD Istraživanja i proizvodnje. Drugim riječima, sustavno i profesionalno istraživanje i proizvodnja ugljikovodika na prostoru Hrvatske traje već šest desetljeća. Kroz to razdoblje naši su stručnjaci stekli bogato iskustvo i stručna znanja o temama kojima se bave oba seminara ovogodišnje Ljetne škole. Ovom prilikom bih se pohvalio jednim našim projektom koji je primjer koji objedinjuje obje ovogodišnje teme. Naime, nedavno smo obilježili početak radova u sklopu EOR projekta, u sklopu kojeg će se utiskivanjem CO2 u ležišta dvaju starih polja u Panonskom bazenu povećati konačni iscrpak, odnosno njihov proizvodni vijek produžiti za oko 25 godina“, dodao je.
Drugi interaktivni seminar  na temu „Istraživanje, proizvodnja i obrada ugljikovodika iz nekonvencionalnih ležišta“ bit će održan u razdoblju od 11. do 15. lipnja.
Ljetna škola naftnog rudarstva osnovana je 1987., kao zajednički program Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGNF) i Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (IUC) za poslijediplomsku izobrazbu i međunarodnu suradnju na području naftnog inženjerstva, Dosad održanih preko 30 radionica pohađalo je više od 1000 polaznika, a u njezinu radu sudjelovali su profesori s brojnih svjetskih sveučilišta, među kojima su i najuglednija iz područja naftne struke. INA je od samih početaka partner Škole.Priloženi dokument