MOL Grupa proširila je svoju slovensku mrežu i snažni je broj dva u zemlji

  • MOL Grupa danas je zaključila kupnju kompanije OMV Slovenija i privremeno proširila svoju mrežu na više od 170 benzinskih postaja diljem Slovenije. U partnerstvu s hrvatskom članicom Grupe – Inom, MOL Grupa postala je snažan broj dva u zemlji.
  • Kompanija će se preimenovati u MOL & INA d.o.o. i zadržati sjedište u Kopru.
  • MOL & INA d.o.o. odlučna je osigurati kontinuitet poslovanja preuzetih benzinskih postaja te svi ugovori o radu ostaju na snazi.

Koper, 30. lipnja 2023.Danas je MOL Grupa, vodeća međunarodna integrirana naftna, plinska, petrokemijska i maloprodajna kompanija koja posluje u Srednjoj i Istočnoj Europi, u partnerstvu sa svojom hrvatskom članicom Grupe – Inom, zaključila transakciju preuzimanja 92,25 posto udjela u kompaniji OMV Slovenija. Vrijednost kompanije od 301 milijun eura (za 100 posto) rezultira kupoprodajnom cijenom od 311 milijuna eura na osnovi 92,25 posto udjela, od čega 85 milijuna eura plaća INA (a koja će biti usklađena prema pozicijama neto radnog kapitala i neto financijskog duga na dan zaključenja transakcije).

Mreža benzinskih postaja MOL Grupe sada obuhvaća više od 170 lokacija diljem Slovenije. Nakon akvizicije, MOL je odlučan osigurati kontinuitet poslovanja, oslanjajući se na profesionalnost i stručnost timova u svojoj proširenoj slovenskoj mreži. U narednim danima OMV Slovenija d.o.o. preimenovat će se u MOL & INA d.o.o., a sjedište ostaje u Kopru.Nova kompanija ojačat će poziciju MOL Grupe na slovenskom tržištu i maloprodajnim i veleprodajnim kupcima u budućnosti omogućiti povoljniji pristup proizvodima i uslugama vrhunske kvalitete. Sklapanjem transakcije provodi se ugovor između MOL-a i Ine, prema kojemu će INA povećati svoj udio u kompaniji OMV Slovenija (uskoro MOL & INA d.o.o.) sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto, a 27 novostečenih benzinskih postaja poslovat će pod brendom INA.

Kao potpuno vertikalno integrirani regionalni dobavljač, MOL Grupa posluje s drugačijim poslovnim modelom od ostalih konkurenata na slovenskom tržištu i omogućava cjenovnu konkurentnost  istovremeno razvijajući daljnje kvalitetne proizvode, uključujući vrhunska MOL EVO goriva. Vlastite rafinerije glavni su pokretači MOL-ove cjenovne konkurentnosti na regionalnim tržištima iz kojih većinom opskrbljujemo regionalna tržišta. MOL Grupa upravlja rafinerijama u blizini Slovenije: u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, gdje se Rafinerija nafte Rijeka nadograđuje i modernizira. Osim stabilnog i profitabilnog poslovanja, MOL Grupa na sve moguće načine želi doprinijeti lokalnom tržišnom natjecanju i sigurnosti opskrbe.

Akvizicija je u skladu s dugoročnom strategijom održivosti MOL Grupe “Shape Tomorrow 2030+”, unutar koje INA igra važnu ulogu, a gdje je jedan od glavnih ciljeva pružiti prikladne proizvode i usluge za ljude u pokretu. „Kontinuiranim razvojem i digitalizacijom oblikujemo buduće trendove potrošača i mobilnosti. Tijekom proteklih 27 godina, slovenskim smo kupcima osigurali vrhunsko MOL EVO gorivo i nadogradili svoju ponudu u cijeloj slovenskoj mreži našim gastro konceptom Fresh Corner. Slovenija je uspješna priča i prilika za daljnji rast cijele naše Grupe. Ponosni smo što smo snažan broj dva na tržištu, ali i svjesni svoje odgovornosti prema kupcima i lokalnom okruženju,” rekao je Péter Ratatics, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Usluge kupcima.

Radi dobivanja pozitivne odluke Europske komisije o dovršetku transakcije OMV Slovenija, MOL Grupa je u ožujku 2023. sklopila ugovor o kupoprodaji imovine sa Shellom u vezi s 39 benzinskih postaja svoje zajedničke slovenske mreže. Zatvaranje transakcije sa Shellom očekuje se do druge polovice 2023.

O MOL-u Slovenija

MOL Slovenija je članica MOL Grupe i prisutna je na slovenskom tržištu od 1996. godine. MOL Slovenija nudi visokokvalitetna MOL EVO goriva, koja su dostupna na više od 50 benzinskih postaja među sada 170 lokacija u slovenskoj mreži. Usmjereni smo na potrebe naših kupaca. Vrhunskom gastronomskom ponudom Fresh Corner osiguravamo ugodno zaustavljanje na putu, obogaćeno vrhunskom kavom i ukusnim hladnim i toplim zalogajima. Uspješno provodimo strategiju MOL Grupe Shape Tomorrow 2030+, pouzdan smo partner našim kupcima, dobavljačima i lokalnim zajednicama te odgovoran poslodavac. Usmjerenost na rast, zadovoljstvo kupaca i zaposlenika omogućuje nam ulaganje u daljnji razvoj te istovremeno pruža kapacitet za učinkovitu prilagodbu budućim promjenama u gospodarskom okruženju.

O MOL Grupi

MOL Grupa je međunarodna, integrirana maloprodajna kompanija za naftu, plin, petrokemiju i široku potrošnju, sa sjedištem u Budimpešti, Mađarska. Aktivna je u više od 30 zemalja s dinamičnom međunarodnom radnom snagom od 24.000 ljudi i iskustvom od više od 100 godina. MOL Grupa upravlja s tri rafinerije i dvije petrokemijske tvornice pod integriranim upravljanjem opskrbnim lancem u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj te posjeduje mrežu od više od 2500 benzinskih postaja u 10 zemalja srednje i jugoistočne Europe. MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje podupiru više od 85 godina iskustva u području ugljikovodika i 30 godina u utiskivanju CO2. Trenutno postoje proizvodne aktivnosti u sedam zemalja i istraživačke u još sedam. MOL Grupa predana je preobrazbi svojih tradicionalnih operacija temeljenih na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model i teži postati neto ugljično neutralna do 2050. dok oblikuje niskougljično kružno gospodarstvo u srednjoj i istočnoj Europi.

O INA Grupi

INA Grupa vodeća je naftna kompanija u Hrvatskoj i veliki regionalni igrač u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupa sastoji se od nekoliko povezanih društava, u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe je u Zagrebu, Hrvatska. Ininu regionalnu maloprodajnu mrežu čini više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Nafta se prerađuje u Ininoj rafineriji u Rijeci, gdje je u tijeku najveća industrijska investicija u povijesti Hrvatske, što je čini jednom od najmodernijih rafinerija u regiji srednje i jugoistočne Europe. Održive alternative razvijaju se na industrijskoj lokaciji u Sisku. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR:           

INA, d.d., Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

T:  +385 1 6450 552| @: pr@ina.hr