Na Ininom maloprodajnom mjestu u Sisku postavljeno Solarno drvo

 width=

Zagreb, 15. listopada 2020. – Danas je na Ininom maloprodajnom mjestu u Sisku službeno predstavljeno Solarno drvo kojeg su u potpunosti izradili učenici Tehničke škole Sisak. Riječ je o završnom radu učenika, s ciljem prezentacije i promocije mogućnosti obnovljivih izvora energije. Na Solarnom drvetu Inini kupci i prolaznici će moći napuniti mobilni uređaj ili tablet.

Osim stjecanja kompetencija koje su učenici uspješno usvojili na ovom projektu, ideja je bila dizajn približiti osnovnim elementima stvarnog drveta pa je tako stilski obuhvaćen korijen drveta, stablo, grane i listovi.

Solarno drvo ima šest listova dizajniranih po uzoru na list hrasta, a u svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50W. Ostatak opreme fotonaponskog sustava, regulator, osigurači i akumulator su smješteni u donjem dijelu koji ujedno služi za sjedenje i odmor. Također, Solarno drvo ima ugrađenu i LED rasvjetu koja se pali automatski u večernjim satima.

„Suradnja Tehničke škole Sisak i Ine traje godinama kroz razne projekte – od podrške u utrci solarnih automobila, pa do izrade funkcijskog modela ionskog motora i Solarnog drveta. Na taj način aktivno sudjelujemo u razvijanju učeničkih kompetencija i njihovih stručnih vještina te pomažemo oblikovati buduće inženjere i stručnjake. Veselim se novim inovativnim projektima koje škola planira te će se INA i u njih rado uključiti“, izjavio je Damir Butković, direktor Rafinerije nafte sisak.

Radujem se uspješnom završetku zanimljivog i edukativnog projekta Solarno drvo. Zahvaljujem Ini na izvrsnoj suradnji, velikoj financijskoj potpori te prepoznavanju Tehničke škole Sisak kao dobrog i zanimljivog partnera. Novi zajednički projekti su u pripremi te se radujemo nastavku suradnje“, izjavio je Stevče Arsoski, profesor u Tehničkoj školi Sisak.

Projekt izrade Solarnog drveta je u potpunosti financirala INA, u okviru suradnje i podrške u razvoju inovativnih, stručnih i komunikacijskih vještina učenika Tehničke škole Sisak.

 

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

 PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr