Nagrade za najbolje ekoprojekte odlaze u Koprivnicu, Crikvenicu i Zadar

U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista “INA za mlade” kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte koje su namjeravali realizirati u novoj školskoj godini, proglašeni su oni najbolji. Tako nagrade za najbolje ekoprojekte odlaze u Koprivnicu, Crikvenicu i Zadar.

Pred stručnim ocjenjivačkim žirijem kojeg su činili dr. sc. Koraljka Vahtar-Jurković, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, Boris Legović, direktor Službe održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša za SD Rafinerije i marketing, INA, d.d. i Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novoga lista, bio je uistinu težak zadatak. Naime, na natječaj je pristiglo  60 kvalitetnih ekoprojekata iz svih krajeva Hrvatske. S obzirom da su svi projekti bili maštoviti,originalni, primjenjivi u praksi, dobro razrađeni i elaborirani, žiri se odlučio za ocjenjivanje po nekoliko kriterija – originalnost projekta, aktualnost – povezanost s aktualnim datumima ili temama vezanim uz zaštitu okoliša, uključenost većeg broja učenika u provedbu projekta i konkretan vidljivi rezultat, a vrjednovalo se i to potiče li projekt mlade na rad i stvaralaštvo i stvara li novu vrijednost te ima li širi utjecaj na zajednicu.

„Zaista, nema lošeg projekta pa je odluka na komisiji bila izuzetno teška. Sastajali smo se dvaput, posljednji smo put „vijećali“ gotovo tri sata, svatko je od članova odabrao šest po njemu najboljih projekata, i odluka je opet bila teška te smo jednostavno morali pohvaliti još tri projekta kojima nismo dodijelili nagradu“, kazali su Boris Legović i Bruno Lončarić, članovi komisije.

Osim nagrađenih žiri je odlučio i posebno pohvaliti II. OŠ Bjelovar za ekoprojekt „GPS eko-patrola“, OŠ Milan Amruš  iz Slavonskog Broda za ekoprojekt „Stara odjeća nova moda“ i OŠ Grude iz Gruda za ekoprojekt „Konavoska svadba“.

Nagrađeni projekti

1. nagrada (u vrijednosti od 10.000 kuna): OŠ Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice za ekoprojekt “Mapa zaštićenih dijelova prirode Koprivničko-križevačke županije”
Projekt koprivničke osnovne škole „Mapa zaštićenih dijelova prirode Koprivničko-križevačke županije“ ima za cilj izraditi mapu 14 zaštićenih lokaliteta, prirodnih predjela i objekata koji se nalaze na području Koprivničko-križevačke županije. Učinit će to na način da će raspisati natječaj za najbolje učeničke likovne, literarne i fotografske radove na temu zaštićenih lokaliteta prirode. Najbolji će se radovi objediniti mapom koja će koristiti i kao didaktički materijal za učenike, i kao zanimljiv promotivni materijal Turističke zajednice županije. Računa se da će u procesu nastajanja mape učenici na terenu istraživati, naučiti pobrojati znamenitosti svoga kraja te znati stečena znanja primijeniti i u budućim projektima.

2. nagrada (u vrijednosti od 8.000 kuna): OŠ Vladimira Nazora iz Crikvenice za ekoprojekt “Proizvodnja eko-sapuna iz maslinova ulja”
Projekt učenika osnovne škole iz Crikvenice „Proizvodnja eko-sapuna iz maslinovog ulja“ nastavak je projekta u sklopu kojeg već dvije godine iz vlastitog maslinovog ulja proizvode ekosapun. Projekt započinje branjem maslina u školskom masliniku, planiran je i posjet uljari u Puntu a učenici će sudjelovati i u berbi maslima u masliniku hotela Kanajt. Dobiveno ulje će procesom koji već poznaju pretvoriti u sapun, likovna će grupa izraditi ambalažu, a informatičari su pak zaduženi za izradu deklaracije. Novinarska će skupina cijeli proces popratiti u školskom listu „Šarko“.

3. nagrada (u vrijednosti od 7.000 kuna): Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola iz Zadra za ekoprojekt “Smokva – kraljica Mediterana“
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola nastojat će pozornost skrenuti na smokvu, koju nazivaju kraljicom Mediterana. Cilj im je ukazati na mnoge načine iskorištavanja smokve u turističke i promotivne svrhe te u gastroponudi. Planiraju pritom posjetiti seosko gospodarstvo u okolici Zadra koje se bavi uzgojem smokava, istražiti zadarske restorane koji imaju smokvu u svojoj gastroponudi, posjetiti i Ured za poljoprivredu Zadarske županije, održati za Dan škole radionice vezane uz smokvu te prikupiti recepte jela na bazi smokve koje će tiskati i dijeliti građanima za Dan Grada Zadra.