Najavljen početak proizvodnje u sisačkoj Rafineriji i zatvaranje Blow Down sustava

Sisak, 13. listopada – Rafinerija nafte Sisak počet će s proizvodnjom tijekom studenog 2011. godine, nakon što se završe radovi na sanaciji štete od požara koji je izbio 20. lipnja 2011. godine. U ovom trenutku radovi su u završnoj fazi, odnosno pri kraju su elektro-instrumentacijski radovi, te kontrola i ispitivanje saniranih cjevovoda. Za 2012. godinu INA je najavila zatvaranje Blow down sustava na Koking postrojenju, koje će za posljedicu imati dodatno smanjenje emisije sumporvodika, odnosno satnih prekoračenja emisija.

Ovo su bile glavne teme razgovora na sastanku održanom u srijedu 12. listopada, na kojem su prisustvovali gradonačelnik Dinko Pintarić, predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak i zamjenik gradonačelnika Agan Velić, te predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, izvršni direktor za rafinerije i marketing Peter Chmurčiak, te direktor Rafinerije nafte Sisak Damir Butković.

Na sastanku je rečeno i da je u tijeku izvedba projekta rekompresijske stanice kojom će se rasteretiti rad baklje u starom dijelu Rafinerije, a koja je najbliža naselju Caprag. Ovim projektom bi plinove, koji trenutno izgaraju na baklji, nakon dodatne obrade iskoristili kao energent. Također, u tijeku je i projekt unapređenja sustava obrade otpadnih voda čijom će se realizacijom izvan funkcije staviti najkritičniji ispust  i time dodatno unaprijediti kvalitetu otpadnih voda.Priloženi dokument