Najavljeni podržani projekti u okviru 10. jubilarnog Ininog Zelenog pojasa

thumbnail

Zagreb, 14. lipnja 2023. –  Danas je održana svečana ceremonija uručivanja nagrada pobjednicima Ininog 10. jubilarnog Zelenog pojasa, čime je najavljen početak ozelenjivanja Hrvatske uz potporu Ine.

Zeleni pojas je program Ine namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj s ciljem poticanja zaštite okoliša te promocije održivog razvoja.

„Ponosni smo što već 10 godina možemo pomoći zajednici pri realizaciji njihovih projekata. Naš program Zeleni pojas prepoznali su mnogi i u partnerstvu smo realizirali više od 130 ekoloških projekata. I ove godine veselimo se novim suradnjama koje će doprinijeti zelenijem okolišu, a osobito onima koje će nam donijeti više zdravih šuma kao ključnih staništa za brojne biljne i životinjske vrste s pozitivnim utjecajem na klimu“, rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 170 prijava, a odabrano je ukupno 15 projekata. Dobitnički projekti usmjereni su na gospodarenje otpadom, zaštitu prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti i bit će važni u očuvanju okoliša i stvaranju održive budućnosti za sve građane Hrvatske. Komisija, sastavljena od neovisnih stručnjaka za održivi razvoj te predstavnika Ine, imala je izuzetno težak zadatak odabira najboljih projekata između mnogih iznimno kvalitetnih prijava, što je jasan pokazatelj strasti i predanosti koje udruge i ustanove diljem Hrvatske pokazuju prema zaštiti okoliša. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija od kojih su najvažniji bili održivost, revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, borba protiv klimatskih promjena te edukacija.

Članica komisije, Mirjana Matešić, direktorica HRPSOR-a, izjavila je: „Zeleni pojas nije samo odličan poticaj lokalnim zajednicama da se povežu i ulože napore u ozelenjavanje svojih okolina, on je i način da se ljude poveže s prirodom, a za nas članove komisije čini privilegij upoznavanja s mnogim prekrasnim inicijativama“, dok je član komisije, Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja, rekao: „Zeleni pojas je vrlo  uspješna akcija koja potiče Hrvatsku da bude čistija i zelenija. Sretan sam što sam imao priliku gledati kako se svijest o potrebi očuvanja prirode širi te da ćemo sličnim inicijativama potaknuti ljude na razmišljanje o suživotu s prirodom.“

Nagrađeni projekti će, osim financijske podrške Ine, također dobiti vrijednu pomoć volontera iz INA Kluba volontera, što će dodatno olakšati njihovu provedbu.

„Sretan sam što je AKU Žirje ostvarilo sufinanciranje projekta „Lokva za budućnost“ kroz koji ćemo revitalizirati otočnu lokvu i organizirati niz kulturno-edukativnih aktivnosti za naše najmlađe otočane. Ovaj projekt za nas znači budućnost – funkcionalna lokva omogućava održivu zajednicu s obzirom na njen značaj u ekološkoj poljoprivredi“, izjavio je Jere Bilan, predsjednik Amaterske kulturne udruge Žirje.

Projekt “Pluća turopoljskog kraja” za nas predstavlja jedan iznimno važan projekt kojim doprinosimo ruralnom razvoju. Turopoljski lug sa svojim gustim šumama oduvijek je bio važan u životima Turopoljaca. Zahvaljujemo Ini što nam je svojom financijskom podrškom omogućila provedbu ovog projekta jer ćemo sadnjom sadnica hrasta lužnjaka unaprijediti biološku raznolikost te doprinijeti očuvanju zelenih površina na području Turopolja,“ rekao je predsjednik Lokalne akcijske grupe “Zrinska gora – Turopolje” Božidar Antolec.

10. Inin natječaj za Zeleni pojas bio je otvoren od 22. travnja do 22. svibnja. Odabrani projekti u sklopu jubilarnog Zelenog pojasa, bit će provedeni uz financijsku podršku Ine, u ukupnom iznosu od 53.000 eura.

Odabrani projekti su:

 1. Udruga Riba ribi – Uspostavljanje sustava za odvajanje bio-otpada na otoku Unije
 2. Lokalna akcijska grupa Zrinska gora, Turopolje – Pluća turopoljskog kraja
 3. Udruga veterana hrvatske ratne mornarice – Ekološka akcija Šolta 2023.
 4. Pčelarska udruga Labin – Jer PČELE su BEEtne!
 5. JU za upravljanje Park šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita – Marjan – domestic plants
 6. Istarsko veleučilište – Università Istriana di scienze applicate – Pametna sortirnica otpada
 7. Amaterska kulturna udruga “Žirje” – Lokva za budućnost
 8. Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Ogulin – Čista Medvedica
 9. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbovec –  Prijatelj voda i šuma
 10. Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta – Dica sade više – za stupanj niže
 11. Dječji vrtić Obrovac – Smokve i masline
 12. JU Park prirode Lonjsko polje – Revitalizacija starog voćnjaka u Čigoču
 13. Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije – Zelena snaga
 14. Pčelarstvo online – Rosemarina2404     
 15. Dječji vrtić “Latica Garčin” – Kad mojim sokakom pođeš – u zeleni vrtić dođeš

INA je ponosna što može pridonijeti lokalnim inicijativama koje će rezultirati očuvanjem okoliša te će nastaviti podržavati projekte koji promiču održivost, revitalizaciju prirodnih resursa i edukaciju kako bismo zajedno gradili zeleniju Hrvatsku.

Više informacija: https://zelenipojas.ina.hr/ 

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR       

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Phone:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr