Nastavljena prisilna prodaja plina u vlasništvu Prirodnog plina d.o.o.

U drugom krugu prisilne prodaje nepovučenog plina u vlasništvu Prirodnog plina d.o.o., tvrtka MET Croatia jučer je kupila oko 67 milijuna kubika plina po cijeni od 1,28 kn/m3. Trenutno je u podzemnom skladištu oko 3 milijuna kubika plina za daljnju prodaju u sutrašnjem završnom krugu aukcije.

Dosadašnjim prodanim količinama plina, po cijenama znatno nižima od tržišne razine, Ini je uzrokovana šteta u iznosu većem od 270 milijuna kuna.

Kompanija je opetovano tražila produženje roka za zbrinjavanje plina kako bi spriječila daljnju štetu koja joj se nanosi ovim neracionalnim i neodgovornim postupkom PSP d.o.o., što je nažalost odbijeno u više navrata. Naime, PSP d.o.o. nije bio obvezan provesti ovu ili prethodnu prisilnu prodaju jer je plin mogao privremeno ostati u skladištu dok se u potpunosti ne povuče korištenjem dostupnih skladišnih usluga povlačenja plina. Već smo ranije istaknuli kako se time ni na koji način ne bi oštetili drugi korisnici skladišta, a sama tvrtka PSP d.o.o. zaradila bi više na takvoj skladišnoj usluzi nego na naknadi za prisilnu prodaju plina koja iznosi 10 posto od prodajne cijene.

Istaknuli bi smo i iznenađujuće poslovno postupanje kompanija HEP i MET Croatia, koje su kupile Inin plin na ovoj aukciji, znajući na koji način i pod kojim netržišnim uvjetima se prodaje. Nejasno je iz kojih se razloga Ini namjerno i planirano nanosi milijunska šteta te time ograničavaju daljnja ulaganja i ugrožavaju radna mjesta naših zaposlenika.

Kako bi zaštite interese kompanije i buduće poslovanje, INA će poduzeti sve dostupne pravne korake.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.460 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 445 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 ZagrebPriloženi dokument