Novi otvoreni postupak prodaje plina

Danas, 25. travnja, PSP d.o.o. najavio  je novi otvoreni postupak prodaje nepovučenog plina u vlasništvu tvrtke Prirodni plin iz skladišta Okoli.

Radi se o količinama od oko 80 milijuna m3 koje  će PSP d.o.o. 5. svibnja prodavati po početnoj cijeni od  1,71 kn/m3 što je ispod tržišne cijene plina.  Ukoliko se prodaja bude odvijala u više krugova, u zadnjem bi krugu ta cijena mogla iznositi samo 0,43 kn/m3, odnosno šestinu trenutne veleprodajne cijene u zemlji čime bi PSP d.o.o. oštetio Inu/Prirodni plin za dodatnih 150 mil. kuna.

Podsjetimo, INA/Prirodni plin zatražila je razuman i realan rok za povlačenje plina (do kraja srpnja) u kojem bi svi korisnici skladišta mogli neometano koristiti svoje ugovorene kapacitete, no svi naši zahtjevi su odbijeni.
Prisilna prodaja, koju PSP nije bio obvezan provesti niti zbog poštivanja regulative niti zbog zadovoljavanja potreba korisnika skladišnih kapaciteta ili trenutnih potreba za plinom na tržištu, rezultirala je nesrazmjernom štetom za Inu/Prirodni plin u iznosu od 190 milijuna kuna za što smatramo odgovornim rukovodstvo PSP-a.
Ovakva nefleksibilnost, a ne nedovoljni kapaciteti u skladištu uzrokovali su ovako značajne gubitke.

Unatoč kontinuiranim apelima od strane Uprave kompanije, prodaja Ininog plina u bescjenje nije zaustavljena te stoga ponovno pozivamo sva nadležna tijela da odmah obustave daljnji proces.Priloženi dokument