Obavijest za medije

Poštovani,

Memorandum o razumijevanju između Ine i JANAF-a je neobvezujući dokument te je potpisan 21. kolovoza 2018. godine s ciljem stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije.

INA je krajem 2018. godine započela s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Cilj programa je pretvoriti gubitak od u prosjeku milijardu kuna godišnje u dobit te održati sigurnu i neprekinutu proizvodnji nafte i stabilni rad. Kako bi ostvarila tehničke preduvjete za ovaj strateški projekt, INA je prethodno donijela poslovnu odluku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s JANAF-om koji podrazumijeva uspostavljanje bolje optimizacije transporta nafte između JANAF-ovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak. Također, osigurana je i bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Izgradnja dvosmjernog toka između JANAF-ovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak realizirana je u posljednjem kvartalu 2019. čime je Ini omogućena prodaja nafte na tržištu po tržišnoj cijeni i ostvarivanje veće ekonomske vrijednosti za naš proizvod. Nafta s hrvatskih polja se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama. Posljedično, riječka rafinerija prerađuje na učinkovitiji način 20% veće količine nafte u odnosu na ranije i one su dovoljne za pokrivanje potreba hrvatskog tržišta.

Posljedično, to donosi veću profitabilnost te kompaniji osigurava sredstva za financiranje projekata koji će pridonijeti održivom poslovnom modelu, što uključuje i ulaganje od oko 4 milijarde kuna u izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji. Podsjećamo, program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje i izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka s ukupnim kapacitetom rafinerije od 4,5 milijuna tona godišnje, što pokriva potražnju na hrvatskom tržištu i izvoz. Naime, potražnja hrvatskog tržišta iznosi 2,7 milijuna tona godišnje. Trenutačno, INA prerađuje otprilike 4 milijuna tona godišnje, od čega 1,9 milijuna tona prodamo na domaćem tržištu. Dakle, INA ne samo da zadovoljava potražnju na hrvatskom tržištu, već i izvozi na druga tržišta.

Uz izgradnju dvosmjernog toka u Sisku, Memorandum podrazumijeva i postavljanje odušne stanice u Rafineriji nafte Rijeka koja je u izgradnji te će služiti kao dodatna mjera zaštite okoliša i sigurnosti u radu podmorskog naftovoda Omišalj – Urinj. Također, INA kao članica MOL Grupe ulaže maksimalne napore da poveća količine transportirane sirove nafte od JANAF-ovog terminala Omišalj prema Mađarskoj i Slovačkoj, što će imati pozitivan utjecaj na JANAF i državni proračun.

Korporativne komunikacije i marketing