OBAVIJEST ZA MEDIJE

Poštovani,

uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D. Riječ je o monopodskom satelitskom objektu bez posade pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin. Prije tih događaja automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš.

Sukladno propisima i zakonskim obvezama INA je o događaju pravovremeno izvijestila sva nadležna tijela.

Zbog izrazito lošeg vremena tijekom sljedećih dana, a zbog nastale situacije, proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima će se pratiti s većom pozornošću, te će se poduzeti dodatne mjere po potrebi. Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta.