OBAVIJEST ZA MEDIJE

Poštovani,

nastavno na obavijest o oštećenju odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D napominjemo da vremenske prilike još uvijek ne dopuštaju siguran obilazak lokacije brodom kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Prema trenutačnoj vremenskoj prognozi isplovljavanje broda je izgledno u drugoj polovici tjedna. Uz stručnjake iz kompanije pregled na lokaciji obavit će i predstavnici nadležnih službi s kojima je INA u kontinuiranom kontaktu vezano uz događaj.

U tijeku je i priprema podvodne robotske ronilice koju INA i inače koristi za pregled stanja odobalnih eksploatacijskih objekata. Još jednom ponavljamo da se na Ivani D aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (eng. ESD – Emergency Shut Down) te su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan. Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, a proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu.

Posljednji koordinirani inspekcijski nadzor odobalnog eksploatacijskog objekta Ivana D obavljen je u listopadu ove godine te je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad.