Obnovljeno igralište u Križu kraj Ivanić Grada

Križ, 13. studenoga – Općina Križ i INA, d.d., danas su svečano obilježili završetak obnove rukometnog igrališta Sportskog parka u Križu. Ovo danas u potpunosti obnovljeno igralište koristit će školarci iz Križa te okolnih mjesta čime su na raspolaganje dobili još jedan sportsko – rekreativni sadržaj što će zasigurno doprinijeti kvaliteti života lokalne zajednice.

Osim o obnovi igrališta, bilo je riječi i o nastavku Ininih projekata na području općine Križ, odnosno Posavine. Tako je g. Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju podsjetio da je INA usmjerena na povratak istraživanja u kontinentalnoj Hrvatskoj te su tako u posljednjih godinu i pol dana na ovom području potvrđena otkrića dvije nove bušotine, Selec-1 i Hrastilnica-3. „Ovi projekti su od velikog značaja za našu kompaniju, ali vjerujem i za lokalnu zajednicu za koju povratak na ova polja označava i nastavak proizvodnje koja je ovdje i započela, na polju Križ-Šumećani.“ – rekao je g. Šikonja. Podsjetio je i da smo u svibnju ove godine obilježili početak radova na EOR projektu, čiji je cilj pridobivanje dodatnih količina ugljikovodika tercijarnim metodama koje će se tako po prvi put u Hrvatskoj koristiti upravo ovdje. „Planiramo uložiti više od 500 milijuna kuna u EOR projekt, koji osim dobivanja do sada nedostupnih količina nafte, ima i ekološku dimenziju s obzirom da će se njime u podzemlje utiskivati značajne količine COte će se time smanjiti ispuštanje ovih emisija u zrak.“ – naglasio je g. Šikonja.

U narednom razdoblju INA planira nastaviti svoje aktivnosti novim istražnim i razradnim projektima pa tako u narednim mjesecima planira izbušiti još jednu bušotinu u blizini Ivanić Grada te time nastaviti niz uspješnih otkrića. Koliko je nastavak ovih aktivnosti, odnosno prisutnost Ine bitna za lokalnu zajednicu s ovog područja, potvrdila je i gđa Ivana Posavec – Krivec, saborska zastupnica i načelnica Općine Križ. „U narednim godinama zahvaljujući projektima INA-e na području Općine Križ, očekuje se povećanje prihoda Proračuna Općine s osnova uplate naknade za eksploataciju mineralnih sirovina. INA-Industrija nafte d.d. sukladno Uredbi o novčanoj naknadi za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina, obvezna je obračunati i plaćati naknadu za zauzetost površina bušotinskih krugova, obračunati i plaćati naknadu za pridobivenu količinu mineralnih sirovina i komunalnu naknadu. Upravo iz tih sredstava već dugi niz godina potičemo razvoj gospodarstva i ulažemo u zaštitu okoliša. To su za Općinu Križ bitni prihodi za financiranje daljnjeg razvoja i otvaranje novih radnih mjesta.“- zaključila je gđa Posavec Krivec.Priloženi dokument