Održana 298. Sinjska Alka

  • INA podržala održavanje 298. Sinjske Alke
  • Alkar Ante Zorica slavodobitnik ovogodišnje Alke

Zagreb, 6. kolovoza 2013.- Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike prof.dr.sc. Ive Josipovića, proteklog je vikenda u Sinju održana 298. Sinjska Alka, najstarija viteška igra na svijetu, čiju organizaciju je, kao sponzor, podržala i INA-Industrija nafte,d.d.

„Sa svojih gotovo tri stoljeća tradicije, Sinjska Alka je jedan od najljepših i najvrjednijih primjera nematerijalne baštine u Hrvatskoj.  Izuzetno mi je drago da je i INA, svojom podrškom, bila dio toga, odnosno dala svoj doprinos ovoj vrijednoj manifestaciji“, izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.
Ovogodišnje alkarske svečanosti započele su u petak 2. kolovoza Barom, nastavile se u subotu 3. kolovoza Čojom, dok je, kao i svake godine, finale događanja bila 298. Sinjska Alka, održana u nedjelju 4. kolovoza. Slavodobitnikom Alke postao je alkar Ante Zorica, koji je u tri trke ukupno osvojio 7 punata (bodova).

Sinjska Alka utemeljena je kao viteško natjecanje 1715. godine, u spomen na pobjedu stanovništva Cetinske krajine nad Turcima.  Održava se kontinuirano već gotovo tri stoljeća po strogo propisanom pravilniku, uz povijesnu odoru, opremu i oružje. O njezinu značaju najbolje svjedoči podatak kako je od 2010. godine upisana na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, dobivši time i međunarodno priznanje svoje kulturne vrijednosti.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.854 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.
PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument