Održana premijera opere „Manon Lescaut“ Giacoma Puccinija

Pod Ininim ekskluzivnim pokroviteljstvom u petak je održana premijera opere Giacoma Puccinija „Manon Lescaut“ Operu je režirao Janusz Kica, a dirigirala je Nada Matošević. U naslovnoj ulozi nastupila je Gabriela Gerogieva, a uz nju su u na riječkoj sceni pjevali gost iz Ljubljane Branko Robinšak u ulozi Renata Des Grieuxa, Siniša Hapač kao brat Manon Lescaut i Siniša Štrok u ulozi Gerontea di Ravoira. Opera je praizvedena u Torinu 1893. godine i postala je prvi veliki Puccinijev uspjeh na međunarodnoj sceni.

U riječkoj opernoj kući prvi je put izvedena 1895. godine, samo dvije godine nakon praizvedbe, a posljednji put je izvedena u Rijeci 1934. godine. „Manon Lescaut“ je prvo u nizu Puccinijevih remek-djela u kojem je skladatelj pronašao svoj autentični put glazbenog dramatičara.

Premijeru je podržala INA – Industrija nafte, d.d. koja već desetljećima pomaže kulturne ustanove i događanja te već godinama uspješno surađuje i s riječkom nacionalnom kazališnom kućom. Kroz svoje djelovanje integrirana je u lokalnu zajednicu posebno kroz svoju rafineriju koja se ovdje nalazi od 1883.  te je posebno ponosna na činjenicu da je upravo Rafinerija nafte Rijeka bila među prvih deset gradskih poduzeća koja su se uključila u Kazališnu zajednicu te da je bila i prvo poduzeće koje je financijski pomoglo obnovu kazališne zgrade.Priloženi dokument