Održana svečana predstava humanitarnog karaktera „Nabucco“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku

OSIJEK, 3. studenog – sinoć je u HNK u Osijeku održana svečana predstava „Nabucco“ Giuseppea Verdija. Predstava je bila humanitarnog karaktera jer su svi prihodi od ulaznica namijenjeni Zakladi za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“ u sklopu akcije „Mine se tiču i mene“ koju su zajednički pokrenuli INA – Industrija nafte, d.d. i Zaklada.
Svečanoj predstavi nazočili su brojni ugledni gosti i gospodarstvenici koji su se odazivom na predstavu također priključili akciji. U akciji je sudjelovao i cijeli ansambl, kao i gostujući pjevači iz Italije koji su se odrekli honorara za taj nastup u humanitarne akcije.

Humanitarna akcija pokrenuta je s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć u protuminskom djelovanju –  razminiranju područja ugroženih minama, edukaciji stanovništva te pomoći žrtvama mina, a trajat će do 31. prosinca 2011. godine. Svi građani Hrvatske akciji se mogu pridružiti pozivom na broj 060 800 070.
INA je ove godine Zakladi „Hrvatska bez mina“ već osigurala sredstva u iznosu od 500.000 kuna koja su se  iskoristila za pokriće troškova humanitarnog razminiranja minski sumnjive površine koja se nalazi u središnjem dijelu Vukovarsko – srijemske županije, u Općini Stari Jankovci.

U Hrvatskoj je danas, kao posljedica domovinskog rata, ostalo 775 km2 minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 12 županija zagađenih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Mine u Hrvatskoj uzrokuju cijeli niz gospodarskih, ekoloških i sigurnosnih poremećaja jer su velike poljoprivredne površine, šume i dijelovi obala rijeka i danas nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost, upravo je brzina i učinkovitost čišćenja poljoprivrednih površina i nacionalnih parkova jedan od najvećih prioriteta na što ukazuje i podatak da je od mina, do danas, stradala 1945 osoba, od čega 504 smrtno.Priloženi dokument