Održano superfinale Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2012.

Zagreb, 30. srpnja-INA – Industrija nafte, d.d. ove godine bila je generalni sponzor Festivala dalmatinskih klapa (FDK) Omiš, čija je superfinale održano u subotu, 28. srpnja. Svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, ministar uprave Arsen Bauk, gradonačelnik grada Zagreba. Milan Bandić, pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović te brojni drugi gosti. Po ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva prvu  nagradu „Zlatni štit“ u finalu muških klapa odnijela je klapa Kaše iz Dubrovnika, a u finalu ženskih, klapa „Čuvite“ sa Šolte. Ipak, najveći broj glasova TV gledateljstva i publike koja je bila prisutna na završnoj večeri dobila je klapa “Bunari” iz Vodica te tako postala pobjednik ovogodišnjeg Festivala.

Uručujući nagrade „Zlatna Omiška stina“ klapi „Bunari“ i „Zlatni štit“ klapi „Kaše“, Želimir Šikonja, izvršni direktor za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina Ine, naglasio je kako je Festival kulturni događaj koji je odavno prerastao lokalne okvire i postao izvrstan promotor ne samo Grada Omiša, već i hrvatske izvorne kulture. „Važnost Festivala za kulturu ne može se dovoljno naglasiti jer upravo on nosi odgovornu ulogu očuvanja dalmatinskog klapskog pjevanja te samim time i hrvatske kulturne baštine. Čak 46 godina duga tradicija održavanja Festivala omogućila je da klapsko pjevanje danas postane prepoznatljiv znak Dalmacije i hrvatsko kulturno dobro koje je prepoznatljivo u cijelom svijetu“, dodao je.

Omiški festival uvelike je zaslužan za promociju klapskog pjevanja i prva je institucija koja je klapsko pjevanje prezentirala kao organizirani oblik tradicijskog, a kasnije i umjetničkog glazbovanja. Tijekom godina Festival, koji je prvi put održan 1967. godine,  razvio se u zaštitni znak Grada Omiša, promovirajući u isto vrijeme tradicionalno dalmatinsko klapsko pjevanja i ukupnu hrvatsku izvornu kulturu.Priloženi dokument