Otvorena izložba Energija 2012. povodom 105. obljetnice ALU

Povodom obilježavanja 105. obljetnice osnutka Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilišta u Zagrebu, danas je u Galeriji ALU svečano otvorena izložba radova studenata Akademije u sklopu projekta Energija 2012. kojeg su zajedno organizirali INA- Industrija nafte, d.d. i ALU. U sklopu projekta, studenti ALU imali su priliku osvojiti jednogodišnju stipendiju, novčane nagrade za svoje umjetničke radove te mogućnost izlaganja svojih radova na izložbi.

Izložbu je u 13 sati svečano otvorio dekan ALU, izv. prof. Dalibor Jelavić, nakon čega je Marina Burazer, direktorica Službe za odnose s javnošću Ine, čestitala trima prvonagrađenim studentima, Mariti Stanić, Sabini Mikelić i Vitru Drinkoviću, te dobitniku stipendije, akademskom kiparu Dejanu Kljunu. Pobjednički radovi osvojili su novčane nagrade: prvo mjesto 7.000 kuna, drugo mjesto 5.000 kuna te treće mjesto 3.000 kuna, a dodatnih 15 radova nagrađeno je iznosom od 2000 kuna, dok je vrijednost stipendije iznosila  10.000 kuna.

Otvorenju izložba prethodila je tiskovna konferencija na kojoj su predstavnici Ine i ALU pozdravili uspješnu suradnju na projektu.  Obraćajući se prisutnima na tiskovnoj konferenciji, Marina Burazer, direktorica Službe za odnose s javnošću Ine, rekla je „Nama, kao pokroviteljima i inicijatoru projekta neizmjerno je drago vidjeti kako su mladi umjetnici spremno odgovorili na naš poziv za suradnjom jer  važnost Inine potpore nije samo izražena u novčanoj vrijednosti nego u stvaranju povjerenja i širenju atmosfere suradnje i otvorenosti za nove ideje“. Dodala je kako svjetska i domaća iskustva pokazuju da sprega biznisa i kulture pridonosi razvoju naprednog i uspješnog društva i to je misao kojom se društveno odgovorne kompanije, poput Ine,  rukovode te čestitala pobjednicima natječaja.

Na natječaj se prijavilo 13 slikara, 11 kipara, 5 studenata s odsjeka za animirani film i nove medije, 1 restaurator, 12 grafičara, 10 studenata s odsjeka za likovnu kulturu i 10 studenata poslijediplomskog specijalističkog i doktorskog studija, ukupno 62 autora. Pozvani da se prijave na natječaj bili su studenti zadnje godine preddiplomskog studija te studenti diplomskog i doktorskog studija svih odsjeka ALU sa svojim radovima na temu energije, a u kategorijama slikarstvo, grafika, kiparstvo i novi mediji. Svaki student bio je obavezan prijaviti tri rada iz istog ciklusa. Svi odabrani radovi biti će izloženi i otvoreni za javnost u prostorijama ALU od danas do 21. lipnja 2012.

Priloženi dokument