„Palčić gore!“ – za tvrtku INA

INA – Industrija nafte, d.d., uručila je danas Kliničkom bolničkom centru Zagreb donaciju vrijednu 354 300 kuna u sklopu humanitarne akcije „Palčić gore!“. Ovom donacijom kupljena su dva prijeko potrebna uređaja za Zavod za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju KBC i Medicinskog fakulteta Zagreb. Riječ je o TecoTherm Neo uređaju koji je dizajniran upravo u svrhu pothlađivanja novorođenčadi te o ICU Brain Monitor Nicolet One uređaju za praćenje funkcija mozga.

Novorođenčad koja su pretrpjela oštećenje mozga uslijed manjka kisika do sada su obično imala loš ishod. To podrazumijeva visoku smrtnost u ranoj dobi, a u preživjelih trajni i teški hendikep poput cerebralne paralize, sljepoće, gluhoće i tvrdokorne epilepsije. U KBC Zagreb do sada na raspolaganju nisu imali nikakav oblik liječenja kojim bi prevenirali ove posljedice. Stoga, terapijsko pothlađivanje pomoću TecoTherm Neo uređaja relativno je novi oblik liječenja koji dobar dio oboljele novorođenčadi može spasiti od ovakvog scenarija. S druge pak strane, ICU Brain Monitor omogućava neprekinuto snimanje električnih aktivnosti mozga koje prati sumnjivo ponašanje novorođenčeta. Također, ovaj uređaj otkriva tzv. nijeme konvulzije (epileptične napadaje) čija je učestalost viša kod novorođenčeta nego u starije djece i odraslih.

Prof. dr.sc. Ivan Malčić, predstojnik Klinike za pedijatriju, istaknuo je kako je ova donacija korak naprijed prema vrhunskom zbrinjavanju najteže oboljele novorođenčadi: „Oba uređaja dopuštaju liječnicima da svoje teoretske spoznaje o dodatnim mogućnostima preživljavanja u najtežim oboljenjima pretvore u stvarnost. Na taj način dajemo daljnji doprinos visokoj razini zaštite novorođenčadi i odličnoj krivulji perinatalnop mortaliteta koja nas približava najrazvijenijim zemljama. Stoga se zaista iskreno zahvaljujemo donatorima koji su shvatili naše potrebe i dali tim potrebama svoj veliki doprinos”.

Donaciju je Željki Vučko, predsjednici Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ uručio Tomislav Thür, Inin izvršni direktor za Korporativne poslove: Humanitarna akcija je od velikog značaja za sve nas, pa nije postojala ni najmanja dvojba da INA postane njezin aktivni sudionik. Donacijom sredstava za uređaje koji su nužno potrebni za unapređenje skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu ulažemo u kvalitetnije djetinjstvo i odrastanje djece, ulažemo u budućnost našeg društva. Istovremeno, utječemo na svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću kako prijevremeno rođena djeca, tako i njihovi roditelji. “

„Iznimno sam sretna i zahvalna što se tvrtka INA uključila u ovu humanitarnu akciju te je KBC-u Zagreb, odnosno što je Zavodu za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju i Medicinskog fakulteta Zagreb donirala sredstva u sklopu hvala vrijedne akcije Palčić gore! za kupovinu dva vrijedna uređaja koja će uvelike pomoći novorođenoj djeci te im pružiti najbolji mogući početak u život “, istaknula je Željka  Vučko. Dodjeli donacije nazočili su Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za društvene djelatnosti, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, prof.dr.sc. Mate Majerović, zamjenik ravnatelja KBC Zagreb i predstojnik Klinike za kirurgiju, prim.mr.sc. Vesna Benjak, pročelnica Zavoda za neonatologiju i intenzivno liječenje i prof. dr.sc. Boris Filipović-Grčić, šef Odjela za intenzivno liječenje novorođenčadi.

Podsjetimo, akcija „Palčić gore!“ trajat će do 17. studenog 2012. – Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci, a za to vrijeme svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti, osim izravnim uplatama na poseban žiro račun Societe Generale – Splitska banka d.d: 2330003-1552050516, i pozivom na humanitarni broj telefona 060 9098 (cijena po pozivu iznosi 6,25 kuna s uključenim PDV-om). ZATO – POMOZIMO ZAJEDNO NAŠIM NAJMANJIM BORCIMA TE IM PRUŽIMO MOGUĆNOST ZA ŽIVOT!

Priloženi dokument