Pod Ininim pokroviteljstvom premijerno izvedena Verdijeva opera „Moć sudbine“

Rijeka, 12. veljače – U HNK Ivana pl. Zajca pod ravnateljstvom gđe Nade Matošević i u režiji g. Ozrena Prohića premijerno je izvedena opera Giuseppea Verdija  „La forza del destino“ (Moć sudbine). U glavnim ulogama nastupili su: Luis Chapa (Don Alvaro),Siniša Hapač(Don Carlo di Vargas), Vedrana Šimić(Donna Leonora), Ivica Čikeš (Padre Guardiano), Kristina Kolar (Preziosilla) i drugi. Scenografiju potpisuje Dalibor Laginja, kostimografiju Irena Šušac, koreografiju Maja Marjančić, a  oblikovatelj svjetla je Zoran Mihanović. Pokrovitelj premijere je INA – Industrija nafte, d.d.

“La forza del destino” opera neprolazne popularnosti prepuna lijepe glazbe, bogata sjajnim solističkim ulogama kao i velikim ansamblimaupravo se zbog svoje glazbene i scenske kompleksnosti iznimno rijetko izvodi na hrvatskim pozornicama, a posljednji je put na riječkim kazališnim daskama postavljena prije 29 godina.

INA, jedina integrirana naftna kompanija u Hrvatskoj, već desetljećima pomaže kulturne ustanove i događanja. Svjetska i domaća iskustva pokazuju da sprega biznisa i kulture pridonosi razvoju naprednog i uspješnog društva i to je misao kojom se društveno odgovorne kompanije, poput Ine,  rukovode. O tome svjedoči činjenica da postoji dugogodišnje partnerstvo s najvećim kulturnim ustanovama u Hrvatskoj kao što je i suradnja s riječkom nacionalnom kazališnom kućom.

Kroz svoje djelovanje integrirana je u lokalnu zajednicu posebno kroz svoju rafineriju koja se ovdje nalazi od 1883.  te je posebno ponosna na činjenicu da je upravo Rafinerija nafte Rijeka bila među prvih deset gradskih poduzeća koja su se uključila u Kazališnu zajednicu te da je bila i prvo poduzeće koje je financijski pomoglo obnovu kazališne zgrade. Njegujući ovu suradnju, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka  u Ini je pronašao partnera, dok je INA prepoznata kao važan prijatelj kulture.

Na dan premijere svečano je otvorena i Izložba idejnih  rješenja plakata za istoimenu operu studenata Grafičkog dizajna Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci koja je nastala u zajedničkoj suradnji Akademije i riječkog HNK. Na izložbi je uz pobjednički plakat  izloženo i petnaestak radova koji su ušli u uži izbor. Izložbu je otvorila Nada Matošević Orešković, intendantica HNK Rijeka, a okupljenima se obratio i Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine istaknuvši Ininu ulogu u lokalnoj zajednici.

„Uz ovu sredinu posebno smo vezani kroz našu rafineriju koje djeluje na ovom području od 1883., a upravo smo obilježili i kraj prve faze modernizacije. Našim aktivnostima, bilo poslovnim bilo ulaganjima u projekte kao što je ovaj, nastojimo doprinijeti razvitku društva u cjelini“, naglasio je Áldott.Priloženi dokument