Pokrenut postupak prodaje zaštitarske djelatnosti tvrtke SINACO

Zagreb, 14. siječnja – Odlukom Inine Uprave od 22. prosinca 2010. započeo je proces restrukturiranja tvrtke SINACO, članice INA Grupe. Restrukturiranjem će se iz SINACO-a izdvojiti dio poslova koji su povezani sa zaštitarstvom u novu tvrtku. S obzirom na to da zaštitarska djelatnost nije povezana s Ininom temeljnom djelatnošću, donesena je odluka da se taj dio poslovanja proda na otvorenom javnom nadmetanju. Proces prodaje započeo je danas, objavom natječaja u javnim glasilima. Tvrtka SINACO koja će se nastaviti baviti svojim osnovnim djelatnostima, a to su zaštita od požara, zaštita na radu i zaštita okoliša, ostaje dio INA Grupe.

Kako zaštitarski poslovi općenito ne spadaju u temeljne djelatnosti naftnih industrija, Uprava Ine restrukturiranjem SINACO-a, odnosno izdvajanjem zaštitarskog dijela poslovanja u posebnu tvrtku te izdvajanjem tog djela poslovanja iz INA Grupe, želi osnažiti tvrtku SINACO i   omogućiti joj da se u potpunosti posveti svojoj osnovnoj djelatnosti iz područja zaštite od požara, zaštite na radu i zaštite okoliša te pruži kvalitetnu uslugu Ini i drugim partnerima. Zaštita od požara, zaštita na radu i zaštita okoliša nezaobilazan su dio poslovne politike INA Grupe, te u tom smislu kompanija ima trajnu odgovornost i nastoji funkcionirati po načelima održivog razvoja i najbolje poslovne prakse.

Iz SINACO-a će u novu tvrtku biti izdvojeno ukupno do 150 radnika. Određeni će broj radnika tvrtke SINACO koji je do sada radio na zaštitarskim poslovima, nakon zdravstvenog pregleda i udovoljenih uvjeta,  prijeći u vatrogasne postrojbe SINACO-a i druge dijelove Ine.

Tijekom cijelog procesa prodaje Ina će surađivati sa sindikatima. Također, kompanija je već započela pregovore sa socijalnim partnerima, a vezano uz osiguravanje socijalne klauzule za radnike koji će prijeći u novu tvrtku.

“Prodaja zaštitarskog dijela poslovanja tvrtke SINACO u skladu je s našom strategijom. Zaštitarstvo nije temeljna djelatnost naftnih i energetskih kompanija te njime mnogo bolje može upravljati specijalizirana zaštitarska tvrtka. Fokusirajući se na temeljne djelatnosti INA može biti učinkovitija, kompetitivnija i produktivnija s ciljem da postane regionalni lider“- izjavio je gospodin Zoltán Áldott, predsjednik Uprave INA, d.d.

Neobvezujuća pisma namjere za kupnju nove tvrtke će se zaprimati do 2. veljače. Nakon toga će Inina Uprava pozvati potencijalne ponuđače da provedu dubinsko snimanje tvrtke i da predaju obvezujuće ponude. Očekuje se da bi cjelokupni proces prodaje trebao biti završen do kraja prvog kvartala 2011. godine.Priloženi dokument