Pokrenuti radovi vrijedni više od 500 milijuna kuna

Ivanić Grad, 22. svibnja – uz nazočnost prvog potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva g. Radimira Čačića te g. Zoltána Áldotta, predsjednika Uprave Ine,  obilježen je početak radova na EOR projektu. Osim obilježavanja početka radova, u ovoj prigodi održana je i zajednička konferencija za medije u organizaciji Ine i  Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija na temu ulaganja u Hrvatskoj.

EOR projekt (EOR – enhanced oil recovery) jedan je od Ininih najvažnijih ulagačkih projekata u kontinentalnoj Hrvatskoj u koji će se u narednih nekoliko godina uložiti više od 500 milijuna kuna – istaknuto je na konferenciji. Cilj ovog projekta je pridobivanje dodatnih količina ugljikovodika na eksploatacijskim poljima Žutica i Ivanić, a sam projekt ima i ekološku dimenziju s obzirom da će se njime u podzemlje utiskivati značajne količine COte će se time smanjiti ispuštanje ovih emisija u zrak.

Na konferenciji je prisustvovao i direktor Sektora za energetiku g. Dragan Krasić, a podršku samom projektu pružio je i spomenuti Centar na čelu s predsjednikom Upravnog odbora g. Draganom Marčinkom te članovima Uprave g. Markom Lončarevićem i g. Antom Ramljakom, te lokalna zajednica predvođena gradonačelnikom Ivanić Grada g. Borisom Kovačićem.

Ugovori o izvođenju radova na EOR projektu potpisani su ranije ovog mjeseca, nakon provedenih javnih natječaja na kojima su pobijedila tri konzorcija na čijem su čelu tvrtke STSI i Končar. Potpisivanjem ovih ugovora započet će konkretni radovi – polaganje cjevovoda, izgradnja kompresorske stanice i drugo. U konzorciju se nalaze brojne hrvatske kompanije poput Montmontaže, Monter – strojarske montaže, Elektrocentra Peteka i drugih.

Projekt EOR uključuje primjenu jedne od tzv. tercijarnih metoda povećanja iscrpka nafte – naizmjenično utiskivanje ugljičnog dioksida i vode u djelomično iscrpljena naftna ležišta. U svjetskoj praksi sve je zastupljenije ublažavanje učinaka prirodnog pada proizvodnje, odnosno revitalizacija starih i djelomično iscrpljenih ležišta, primjenom tercijarnim metodama. Među njima upravo utiskivanje ugljičnog dioksida u naftna ležišta ima najveću primjenu. Inin EOR projekt biti će prvi slučaj primjene tercijarnih metoda u Republici Hrvatskoj.

Kroz 24 godine, koliko će se ova metoda primjenjivati na spomenutim eksploatacijskim poljima, planirano je da se EOR projektom ostvari proizvodnja dodatnih 3,4 milijuna tona nafte i oko 500 milijuna prostornih metara plina, koje primjenom postojećih metoda ne bi bilo moguće proizvesti.Priloženi dokument