Postignute značajne uštede

Zagreb, 25. ožujka – INA je završila trogodišnji projekt optimizacije svog poslovanja pod nazivom Optina2, pokrenut s ciljem poboljšanja operativne učinkovitosti. Projekt je rezultirao s poboljšanjem EBIT-a od čak 2.2 milijardi kuna, što je čak 33 posto više u odnosu na planirano. Pri tome su inicijative vezane uz smanjenje troškova donijele oko 1.6 milijardi kuna, dok je povećanje prihoda donijelo 615 milijuna kuna. Ukupno, operativni troškovi bez amortizacije smanjeni su gotovo za 25 posto u odnosu na razdoblje prije pokretanja projekta.

Ovaj projekt obuhvatio je sve Inine segmente djelatnosti (Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, Rafinerije i marketing te Trgovina na malo), poslovne funkcije (Korporativni centar, Korporativni poslovi i Financije) te tri članice INA Grupe (Crosco, STSI i SINACO) unutar kojih su provedene određene inicijative vezane uz poboljšanje procesa i reorganizaciju. Ukupno je pokrenuto gotovo 250 pojedinačnih inicijativa, složenijih i jednostavnijih, od kojih je svaka pojedinačno detaljno razrađena i čija  realizacija se kontinuirano pratila.

Inicijativama smanjenja troškova, koje su s 1.6 milijardi kuna i donijele najveći doprinos ukupnom poboljšanju operativne dobiti, ostvareni su rezultati iznad očekivanja u svim segmentima i poslovnim funkcijama te članicama INA Grupe, pri čemu je segment djelatnosti (SD) Istraživanje&proizvodnja vodeći s gotovo pola milijarde kuna ušteda (474 milijuna HRK), odnosno ostvareno je 181% od očekivanog, a slijedi ga SD Rafinerije i marketing s 439 milijuna HRK (što je 154% od očekivanog).

Unutar projekta Optina2 posebna je pozornost posvećena projektu optimizacije nabave koji je dugoročno donio milijunske uštede – riječ je o gotovo 280 milijuna kuna postignutih u nešto više od dvije godine, odnosno od rujna 2010. Unapređenje procesa nabave uključivalo je povećanu transparentnost postupka nabave, povećanje konkurencije uvođenjem novih dobavljača, uvođenje novih postupaka i pravila u pregovaranju, što je u konačnici rezultiralo uistinu oglednim postupkom nabave.

Zadovoljan postignutim, vrlo značajnim, rezultatima projekta Optina2, g. Tvrtko Perković, izvršni direktor Korporativnog centra, istaknuo je kako je ovo zasigurno jedan od najznačajnijih projekata optimizacije poslovanja u Hrvatskoj. „Usredotočenost na ostvarenje konačnog cilja, a to je još veća operativna učinkovitost, u tako izazovnom vanjskom okruženju pokazuje kako je  naš tim svojim zadacima pristupio uistinu ozbiljno, a što je  rezultiralo iznimnim uštedama i povećanjem prihoda. Riječ je o projektu koji ima dugoročni utjecaj na našu kompaniju te u tom smislu vjerujem i da će dati snažan doprinos uspješnom poslovanju i daljnjem pozicioniranju Ine kao gospodarskog lidera u Hrvatskoj.“ – zaključio je g. Perković.Priloženi dokument