Potpisan Memorandum razumijevanja između INA – Industrije nafte, d.d. i Primorsko – goranske županije

Župan Zlatko Komadina, župan Primorsko – goranske županije, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine i Ivan Krešić, član Uprave Ine, potpisali su danas u sjedištu Županije Memorandum o razumijevanju između Ine i Primorsko – goranske županije.

Potpisnici Memoranduma, INA i PGŽ izrazili su zajednički interes unaprjeđenja suradnje i komunikacije u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kao što su poboljšanje kvalitete zraka, poboljšanje sistema kontrole emisija, preseljenje stanovnika koji žive u blizini rafinerije,nastavak investiranja u regiji te aktivna komunikacija važnosti pozitivnih rezultata modernizacije Rafinerije nafte Rijeka.

Župan Zlatko Komadina tom je prilikom  podsjetio na zalaganja Primorsko-goranske županije za očuvanje radnih mjesta i modernizaciju proizvodnje kako bi se na taj način smanjio utjecaj na okoliš i zaštitilo zdravlje građana te dodao da Županija podržava planirane aktivnosti Ine na poboljšanju kakvoće zraka, osobito planirano preseljenje najugroženijih obitelji koje žive uz Rafineriju. Uz modernizaciju Ine, usvajanje tehničkih i organizacijskih mjera i uz kvalitetan monitoring u okuženju Ine, područje Kostrene i Krasice trebalo bi preći iz III. u minimalno II.  kategoriju kakvoće zraka, rekao je Komadina.

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, tom prilikom je istaknuo: „Ovaj Memorandum o razumijevanju jest korak koji pokazuje našu čvrstu namjeru da ubrzamo proces investiranja u rafineriju. Ulaganja nisu prestala ili se usporila čak i kad su druge kompanije zatvarale svoja postrojenja i odgodile kapitalna ulaganja zbog ekonomske krize. Ulaganja nisu prestala čak i kada smo se mi našli u teškoj situaciji s financijskom likvidnošću. Ovo potvrđuje i da je INA vjerodostojan industrijski subjekt u ovoj regiji koji ima sluha za potrebe lokalne zajednice u kojoj djeluje i kojoj osigurava radna mjesta i prosperitet. “

INA je do sada uložila oko 4 milijarde kuna u projekt modernizacije svojih rafinerija u Rijeci i Sisku. U Rijeci je prva faza dovršena u veljači. Prva faza modernizacije pretpostavljala je gradnju tri procesna postrojenja u sklopu Hidrokreking kompleksa – Blagi hidrokreking, Proizvodnja vodika i Izdvajanje sumpora – te brojnih pomoćnih postrojenja i instalacija. Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka je oko 400 milijuna eura.  Cilj je modernizacije podići razinu učinkovitosti i iskoristivosti rafinerijske prerade te osigurati održivi rast putem ekološki prihvatljivih procesa.

Priloženi dokument