Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka

Zagreb, 20. prosinca 2019. – Danas je u Zagrebu potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka. Vrijednost potpisanog ugovora je više od 3,3 milijarde kuna, dok cijela investicija u projekt iznosi oko 4 milijarde kuna. Prvi je to korak ka realizaciji projekta nakon što su prošli tjedan Upravni i Nadzorni odbor Ine donijeli odluku o investiciji, uz podršku Vlade Republike Hrvatske i MOL-a kao dva najveća pojedinačna dioničara. Ugovor su potpisali Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine i Ivan Krešić, član Uprave Ine te Pierroberto Folgiero, glavni direktor kompanije KT – Kinetics Technology koja će biti glavni izvođač radova. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Sándor Fasimon tom je prilikom izjavio: „Izgradnja postrojenja jedna je od najvećih investicija u povijesti kompanije u Hrvatskoj i zato smo pomno proučili i analizirali sve pristigle ponude i detalje. Vjerujem da je kompanija KT najbolji izbor za ovaj projekt s obzirom na njihovo iskustvo u ovom području te stručno znanje kojim raspolažu. Ne sumnjam da će suradnja biti odlična te da će radovi teći po planu i postrojenje biti izgrađeno do 2023. godine.“

Pierroberto Folgiero je izjavio: „Sretni smo zbog ove važne akvizicije u Europi i to kod prestižnog klijenta poput Ine. Ova akvizicija osnažuje suradnju Ine i KT-a koja je započela 80-ih te osnažuje prisutnost KT-a u strateškoj zemlji kao što je Hrvatska.“

KT – Kinetics Technology međunarodna je kompanija sa sjedištem u Italiji, specijalizirana za usluge u rafinerijskoj i petrokemijskoj industriji.Kompanija je dio Maire Tecnimont Grupe, a zahvaljujući bogatom iskustvu i stručnosti u industriji za preradu ugljikovodika i značajnim referencama u području postrojenja za obnavljanje sumpora, prerade plina, proizvodnje vodika i sintetizma, procesnih jedinica rafinerije i isporuke procesnih grijača uspješno realizira razne projekte na svjetskoj razini. KT djeluje kao dobavljač vlasničkih tehnologija i kao EPC (inženjering, nabava, izgradnja) izvođač u kemijskim i naftno-plinskim kompleksima.

S obzirom na to da je izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka kompleksan i sveobuhvatan projekt, u njegovoj provedbi će uz KT sudjelovati i velik broj specijaliziranih kompanija što uključuje i brojne podizvođače iz Hrvatske.

Podsjećamo, zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva. Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju započet će ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument