Potpisivanjem ugovora vrijednih 240 milijuna kuna počinju radovi na projektu Međimurje

Potpisivanjem ugovora vrijednih 240 milijuna kuna počinju radovi na projektu Međimurje

  • cilj projekta Međimurje je privođenje proizvodnji tri plinska polja
  • komercijalno pridobive količine ugljikovodika procjenjuju se na oko milijardu m3
  • cijeli projekt vrijedan je 360 milijuna kuna  
  • ugovori su potpisani s četiri konzorcija hrvatskih kompanija
  • radovi na izgradnji objekata i otpremnog plinovoda bi trebali završiti polovicom sljedeće godine

Zagreb, 14. siječnja – INA je danas potpisala ugovore vrijedne ukupno 240 milijuna kuna sa četiri konzorcija hrvatskih kompanija, dva predvođena tvrtkom STSI, članicom INA Grupe te dva predvođena tvrtkama Končar – Inženjering za energetiku i transport te Đuro Đaković Holding. Ugovori su vezani za projekt Međimurje kojim će se privesti proizvodnji tri plinska polja Vučkovec, Vukanovec i Zebanec čije se komercijalno pridobive količine ugljikovodika procjenjuju na oko milijardu m3.

Ugovore su potpisali g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine sa g. Ivanom Novakovićem, predsjednikom Uprave STSI-ja, g. Vladimirom Kovačevićem, predsjednikom Uprave Đuro Đaković Holdinga i g. Stjepanom Dragičevićem, članom Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport, u prisutnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom g. Mladena Pejnovića.

Projekt Međimurje jedan je od značajnijih investicijskih projekata Ine, čija vrijednost prelazi 360 milijuna kuna, s time da je u isti projekt i prijašnjih godina uloženo oko dodatnih 60 milijuna kuna. O njegovom značaju za našu kompaniju, ali i za cijelu Hrvatsku dovoljno govori i činjenica da se planirane komercijalno pridobive količine plina kreću na razini od oko milijardu kubičnih metara, što je, za usporedbu, više od trećine ukupnih godišnjih količina plina potrebnih hrvatskim potrošačima. Inini stručnjaci rade na ovom projektu već nekoliko godina te smo ponosni što smo uspjeli ostvariti sve preduvjete za početak radova. Drago nam je što su na natječaju pobijedile konkurentne hrvatske kompanije s kojima, vjerujem, možemo ostvariti uspješnu suradnju.“ – rekao je ovom prilikom g. Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

U okviru projekta do sad je izbušeno i opremljeno pet proizvodnih bušotina  te bi trebao biti izgrađen sabirno-transportni sustav, čime bi se omogućila otprema proizvedenog plina prema centralnoj plinskoj stanici CPS Molve u Podravini u duljini od 73 km, na daljnju obradu i čišćenje. Očišćeni plin odlazio bi u transportni sustav potrošačima, a izdvojeni ugljični dioksid koristio bi sa za utiskivanje u naftna ležišta Žutica i Ivanić u sklopu  EOR (Enhanced Oil Recovery)[1] projekta.
Od 2009. uložili smo više od 3,2 milijardi kuna u domaće projekte, a samo u prvih devet mjeseci 2013. godine uložili smo oko 800 milijuna kuna u istraživanje i proizvodnju, čime su ulaganja gotovo udvostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Drago nam je što ovim projektom nastavljamo svoj investicijski ciklus, a za što smo dobili i potporu državnih tijela te se nadamo skorom raspisivanju natječaja za istražne blokove kako bismo pokrenuli daljnja ulaganja u Hrvatskoj.“ – zaključio je g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Danas potpisani ugovori uključuju izgradnju objekata polja Vučkovec i Vukanovec te Zebanec gdje će se osim spomenutog, rekonstruirati i postojeći objekti na centralnoj plinskoj stanici (CPS) Mihovljan. Također će se pristupiti i izgradnji otpremnog plinovoda od čvora Međimurje do CPS Molve. Svi dobavljači koji sudjeluju u radovima hrvatske su kompanije.[2]

Biti dio ovog značajnog projekta za našu kompaniju predstavlja priznanje i povjerenje u našu kvalitetu i kompetentnost. Sigurni smo da ćemo opravdati dano povjerenje i ovaj put te osigurati kvalitetno i učinkovito izvođenje ugovorenih radova unutar zadanih rokova.“ – zaključio je g. Ivan Novaković, predsjednik Uprave STSI-ja.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što je INA prepoznala Đuro Đaković Holding kao pouzdanog poslovnog partnera  koji će uz renomirane kompanije biti nositelj izvođača radova na objektima polja Vukanovec. INA je i u ovom poslu prepoznala stručnost, pouzdanost i kompetencije koje imamo tako da vjerujem da će i ovaj posao biti realiziran na zadovoljstvo sviju partnera.“ – napomenuo je g. Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga.

Zahvaljujemo se na dodijeljenom nam poslu izgradnje objekata polja Zebanec i rekonstrukcije postojećih objekata CPS Mihovljan po principu „ključ u ruke“. Uvjereni smo da ćemo urednim ispunjenjem obveza iz ugovora, na obostrano zadovoljstvo nastaviti uspješnu poslovnu suradnju sa tvrtkom Ina-Industrija nafte d.d.“ – izjavio je ovom prilikom g. Stjepan Dragičević, član Uprave KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport.

Ovakvo važno otkriće plina utjecat će i na kvalitetu života lokalnih zajednica s ovog područja s obzirom da će INA plaćati naknadu za eksploataciju koja će zasigurno pomoći proračunima općina na čijim se područjima polja nalaze. INA tradicionalno pomaže zajednicama u kojima je prisutna kroz svoje pogone te je ovakav odnos primjer uspješnog suživota industrije i lokalnih zajednica.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr

Priloženi dokument