Potpisom dvaju ugovora dovršena prodaja većinskog paketa dionica Petrokemije turskom Yildirimu

thumbnail

Zagreb, 28. travnja 2023. Potpisom Ugovora o prijenosu poslovnih udjela s PPD-a i Ine na turski Yildirim te Ugovora o prijenosu Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju između tvrtke Terra mineralna gnojiva (TMG), Ine, PPD-a, društva Yildirim i CERP-a, dovršen je postupak prodaje 54,52 posto dionica koje tvrtka TMG drži u Petrokemiji turskom Yildirimu. Ovime tvrtka Terra mineralna gnojiva pa tako i INA i PPD nakon četiri i pol godine izlaze iz vlasničke i upravljačke strukture Petrokemije.

Društvo TMG (u vlasništvu Ine i PPD-a) krajem 2018. godine preuzelo je 54,52 posto dionica Petrokemije. Petrokemija je tada imala gubitak od 474 milijuna kuna iz prethodnih razdoblja, kada je država bila jedini vlasnik tvornice, iako su cijene plina, osnovne sirovine koju Petrokemija koristi za proizvodnju, tada bile i 10 puta niže nego 2022. godine.

U trenutku dokapitalizacije, država je podmirila 450 milijuna kuna dugova izbjegavši na taj način stečaj i sanaciju tešku čak 500 milijuna eura. Istodobno, INA  i PPD svoj su udio platili 300 milijuna kuna te su preuzeli upravljanje Petrokemijom. U protekle četiri i pol godine Petrokemija je otplatila svoja stara dugovanja prema HEP-u u visini od 330 milijuna kuna, otplatila je dugovanja prema različitim dobavljačima u iznosu od preko 170 milijuna kuna te su otplaćene zaostale emisijske jedinice CO2 u vrijednosti 230 milijuna kuna. U razdoblju kada su INA i PPD upravljali tvornicom, ukupno je vraćeno više od 730 milijuna kuna dugova nastalih prije nego što je društvo TMG ušlo u vlasničku strukturu Petrokemije.

Dodatno je u procesu restrukturiranja isplaćeno više od 50 milijuna kuna otpremnina.

U navedenom razdoblju u Petrokemiji je provedeno organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje, a vlasnici si nisu isplaćivali dividendu već je sav novac investiran u tvrtku. Već 2020. i 2021. godine Petrokemija je ostvarila rekordne dobiti.

Također, Petrokemija je u razdoblju od 2019. do 2022. godine izvršila ulaganja u tvornicu u ukupnom iznosu od 293 milijuna kuna, a društvo TMG je u cijelosti ispunilo sve dospjele ugovorne obveze.

Petrokemija je tijekom 2022. godine ispunila sve obveze iz Kolektivnog ugovora, isplaćivala plaće i druge preuzete obveze iako je tvornica, uslijed pandemije i iznimno visokih cijena energenata stajala s proizvodnjom.

Tijekom 2022. godine, cijene plina – osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, dosezale su rekordne razine, a unatoč tome Petrokemija je poslovala pozitivno.

„Prije ulaska u vlasničku strukturu Petrokemije kao opskrbljivač plinom, značajno smo doprinosili održanju proizvodnje mineralnih gnojiva, ugrožavajući čak i vlastito poslovanje zbog visokih dugova Petrokemije prema nama kao najvećem vjerovniku. Drago nam je da smo 2018. godine bili dio rješenja za spas Petrokemije od stečaja. Učinili smo najbolje što smo znali i mogli u datim okolnostima, u najboljem interesu Petrokemije i Kutine. Proizvodnja mineralnih gnojiva nije naš core business i vrijeme je da Petrokemija nastavi dalje s vlasnikom koji poznaje taj business i tržište. Zahvaljujemo Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na konstruktivnim pregovorima vođenim u najboljem interesu Petrokemije i hrvatskog gospodarstva. Zaposlenicima Petrokemije i novim vlasnicima želimo puno uspjeha na putu stvaranja uspješne i profitabilne Petrokemije“, izjavio je Pavao Vujnovac predsjednik uprave PPD-a

„Znanje, resursi i energija koju smo u proteklom razdoblju uložili u Petrokemiju doprinijeli su očuvanju proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini i Hrvatskoj te unapređenju poslovanja tvrtke. INA je oduvijek bila pouzdan partner Petrokemiji, čak i u trenucima kada ona nije mogla ispunjavati svoje obaveze. Sudjelovanjem u spašavanju Petrokemije od sigurnog stečaja osigurali smo preduvjete za nastavak njenog poslovanja. INA je ponovno pokazala svoju stratešku odgovornost prema Hrvatskoj i njezinoj industriji iako proizvodnja mineralnih gnojiva nije u našim razvojnim planovima. Novim vlasnicima te Petrokemiji želimo puno uspjeha u daljnjem poslovanju, a svim dionicima u ovom procesu zahvaljujemo na uspješnoj suradnji“, izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.         

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR        

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr