Povodom Svjetskog dana voda učenici osnovnih i srednjih škola Sisačko – moslavačke županije posjetili Rafineriju nafte Sisak

SISAK, 22. ožujka 2011. – Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka Rafinerija nafte Sisak je u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko – moslavačke županije i Upravnim odjelom za zaštitu okoliša i prirode Sisačko – moslavačke županije organizirala predavanja i posjet 40 –ak učenika iz Gimnazije Sisak, Tehničke škole Sisak i osnovnih škola Viktorovac, Budaševo – Topolovac – Gušće Rafineriji nafte Sisak nazivom „Voda – korištenje uz očuvanje prirode i okoliša“.

Uvodno predavanje o potrošnji i važnosti očuvanja voda učenicima je održala  Blanka Bobetko – Majstorović iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode SMŽ, dok je prezentaciju o rijeci Savi kao važnoj ekološkoj mreži za očuvanje i opstanak ugroženih vrsta i različitih tipova staništa održala Kata Benac, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima SMŽ.

Damir Butković, direktor Sektora Rafinerije nafte Sisak, učenicima je održao interaktivnu prezentaciju o korištenju voda u Rafineriji nafte Sisak te o ulozi vode u procesu prerade nafte.
Nakon predavanja učenici su se pod stručnim vodstvom informirali o tehnološkim procesima pripreme i obrade vode te laboratorijskim analizama u Rafineriji nafte Sisak.

Učenici su se najviše zanimali za proces analize vode u rafinerijskom laboratoriju te za procese obrade vode u pogonu u kojem se voda pročišćava nakon procesa u postrojenjima.Priloženi dokument