Predsjednik Uprave Ine susreo se s lokalnim predstavnicima u Opatiji

Áldott: možemo pronaći pravu ravnotežu između ekonomskog interesa i zaštite okoliša
Zagreb, 5. svibnja 2011.– Predsjednik Uprave Ine g. Zoltán Áldott te član Uprave Ine g. Ivan Krešić jučer su održali sastanak sa županom Primorsko – goranske županije g. Zlatkom Komadinom i načelnikom općine Kostrena g. Miroslavom Uljanom, s kojima su raspravljali o mogućnostima smanjenja utjecaja Rafinerije nafte Rijeka na okoliš lokalnih zajednica.

Nakon sastanka, Zoltán Áldott je rekao: „Održali smo konstruktivan sastanak s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti. Njihovu brigu vezano za pitanja zaštite okoliša shvaćamo vrlo ozbiljno i zato smatram da je važno da se ovim pitanjem bave najviše razine.“, te je dodao da žalizbog neugodnosti koja se dogodila u Rijeci tijekom uskrsnog vikenda, kao i da radimo sve u našoj moći kako bismo spriječili slične događaje u budućnosti.

Župan Zlatko Komadina izrazio je zadovoljstvo obećanjem g. Áldotta da ćeRafinerija nafte Rijeka do kraja lipnja prijeći na korištenje prirodnog plina, kao i jamstvima da će u budućnosti INA smanjiti korištenje tekućeg ostatka (mazuta) u svojoj tehnologiji. Podsjetio je na zalaganja Primorsko-goranske županije za očuvanje radnih mjesta i modernizaciju proizvodnje kako bi se na taj način smanjile emisije tvari koje mogu imati utjecaj na okoliš i zaštitilo zdravlje građana. Kako je naglasio, „očekuje da će modernizacija postrojenja rafinerije spriječiti neugodne situacije koje su se prije događale, a čime će pozitivno utjecati na zdravlje našihstanovnika te vizuru županije“.

„Prvom fazom modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, napravili smo velik korak u pretvaranju riječke rafinerije u igrača prve lige te u smanjenju utjecaja na okoliš. No, posao nije završen. Drugom fazom dodatno ćemo poboljšati kvalitetu života lokalnih zajednica“. Osim toga, nastavio je Aldott, INA također intenzivno radi i na drugim mogućnostima, kao što je potpuna upotreba prirodnog plina u pogonima, što će minimalizirati utjecaj rafinerije na lokalne zajednice kroz smanjeni utjecaj na kvalitetu zraka.

Župan Komadina dobio je uvjeravanja predsjednika Uprave Ine da će Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije tijekom ove godine preuzeti upravljanje stanicama za mjerenje kvalitete zraka iznad Urinja.

„Naglasili smo da vjerujemo da možemo pronaći pravu ravnotežu između ekonomskog interesa i zaštite okoliša. INA je veliki poslodavac te osigurava prihode mnogim obiteljima. Također, naš cilj je uključiti lokalne tvrtke i dobavljače te tako doprinijeti ekonomskom razvoju regije“. – rekao je Aldott te je dodao da jeINA uložila više od 400 milijuna eura u Rafineriju nafte Rijeka u posljednjih nekoliko godina. U veljači je dovršena prva faza projekta modernizacije u riječkoj rafineriji, što je rezultiralo time da INA može proizvesti visokokvalitetna Euro V goriva, dok istovremeno smanjuje utjecaj na okoliš lokalnih zajednica.

Druga faza programa modernizacije uključena je u Inine planove, koji će riješiti problem obrade teških ostataka te tako dalje poboljšati ne samo strukturu proizvoda, već i kvalitetu života lokalnih zajednica.

INA također očekuje da će upotreba prirodnog plina od sredine 2011. značajno smanjiti emisije, što bi moglo imati trenutni i pozitivni utjecaj na okoliš.Priloženi dokument