Predstavljen kalendar „Hrvatska biološka raznolikost“

Rijeka, 1. prosinca – U sklopu zajedničke akcije Ine i Novoga lista „Zajedno za bioraznolikost“ u riječkom Prirodoslovnom muzeju predstavljen je kalendar „Hrvatska biološka raznolikost“. Riječ je o tradicionalnom kalendaru koji će biti objavljen 6. prosinca u  Novom listu, Glasu Slavonije, Glasu Istre i Zadarskom listu, a čiji su čitatelji imali prilike izabrati objavljene fotografije.>U  povodu Međunarodne godine biološke raznolikosti Ina i Novi list pokrenuli su natječaj za fotografiju  na koji su se mogle prijaviti  profesionalne ili amaterske fotografije biljnog i životinjskog svijeta te svijeta gljiva Hrvatske. Natječaj je bio otvoren od 11. do 25. listopada, a pristiglo je više od 4.500 fotografija iz svih krajeva Hrvatske.

Sve fotografije su pregledane i arhivirane, a stručna komisija u sastavu Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove “Priroda”,  mr. sc. Marko Randić, biolog iste ustanove, Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata u Novom listu, Petar Fabijan, fotoreporter Novoga lista te Miljenko Marohnić, fotograf Ine i djelatnik u Sektoru korporativnih komunikacija izdvojio je 24 fotografije koje su ponuđene na izbor čitateljima navedenih dnevnih novina.

Dvanaest fotografija koje su dobile najviše glasova čitatelja objavljene su u kalendaru „Hrvatska biološka raznolikost“, a to su ptice – Veliki pozviždač, gmazovi – Gušterica, kukac – Mrav nosi plodove brijesta, biljka – Nježna kockavica, vodozemac – Gatalinka, kukac – Bogomoljka, sisavac – Medvjed, vodozemac – Vretenca vodendjevojčice, sisavac –Lisica, pauci – Pauk krstaš, Gljive vlažnice, i morski svijet – Morska medvjedica. Na naslovnici se nalazi fotografija kukcojedne okruglolisne rosike koju je odabrala  komisija zbog iznimne rijetkosti i stroge zaštite navedene biljke.

Autori fotografija su Filip Gržinčić (listopad), Marko Matešić (naslovnica, siječanj, ožujak, svibanj, srpanj, kolovoz, prosinac), Franjo Novosel (travanj), Krunoslav Rac (rujan), Borjan Radolović (lipanj, studeni), Andrea Tosi (veljača).Prema relevantnim istraživanjima kalendar tijekom godine koristi 91,3 posto čitatelja navedenih dnevnih listova čija je ukupna naklada 102.000 primjeraka. Osim ovakvim publicitetom, autori objavljenih fotografija prema pravilima natječaja bit će nagrađeni s 1.500 kuna za fotografiju.

Nikolina Bradić Belobrajdić, direktorica Inine Službe marketinških komunikacija ovom prilikom je izjavila: „Posebno mi je drago što je Ina, kao društveno odgovorna kompanija, podržala i prepoznala važnost ovog projekta  te se nadam da će ovaj kalendar polučiti jednak, a ako ne i veći uspjeh od prošlogodišnjeg iznimno hvaljenog kalendara „Ptice Hrvatske”, a na kojem su Ina i Novi list također zajednički surađivali”.

„Uvjereni smo da će ovogodišnja tema kalendara pobuditi posebno zanimanje čitatelja i da će pridonijeti još jačem senzibiliziranju javnosti o neprocjenjivim vrijednostima hrvatske bioraznolikosti te potrebi njenoga očuvanja. Stoga, na samom kraju, preporuka što sami možete učiniti za očuvanje biološke raznolikosti: Divite se i uživajte u prirodnim vrijednostima koje Vas okružuju, ali čuvajte bogatstvo živog svijeta bez obzira naiđete li na vrste organizama koje su ugrožene i rijetke ili nisu pod nikakvom zaštitom!“ – rekao je mr.sc. Randić.

INA drugu godinu zaredom u suradnji s navedenim dnevnim listovima  pokroviteljski podupire i popularizira ovakveedukativno-ekološkeprojekte. Prošle godine u sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista „Zajedno za prirodu” objavljen je iznimno hvaljen kalendar „Ptice Hrvatske”.
Priloženi dokument