Predstavljen kalendar „Hrvatske vode stajaćice“

Rijeka, 1. prosinca 2011.- U sklopu projekta „Zajedno za bioraznolikost“ INA-Industrija nafte, d.d. i Novi list predstavili su kalendar za 2012. godinu s temom „Hrvatske vode stajaćice“ u riječkom Prirodoslovnom muzeju. Na natječaj je pristiglo više od 550 amaterskih i profesionalnih fotografija s motivima biljnog i životinjskog svijeta koji živi uz i u jezerima, močvarama, lokvama i barama.

Riječ je o tradicionalnom kalendaru a INA je već treću godinu zaredom pokrovitelj projekta. Prošlogodišnji kalendar  „Hrvatska biološka raznolikost“ s fotografijama biljnog i životinjskog svijeta te svijeta gljiva Hrvatske obilježio je Međunarodnu godinu biološke raznolikosti, dok je 2009. objavljen kalendar „Ptice Hrvatske”.

Stručna komisija u sastavu: Ferdo Buva, fotoreporter Sektora korporativnih komunikacija Ine, Marko Gracin, fotoreporter Novoga lista, Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novoga lista i Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda, pregledala je i ocijenila sve pristigle fotografije te izdvojila 24 najbolje koje je zatim predstavila na tiskanim i Internet stranicama Novog lista te tako omogućila čitateljima Novog lista da odaberu konačnih 12 fotografija za kalendar. Autori izabranih 12 fotografija osvojili su i nagradu u vrijednosti od 1 000 kuna, dok će čitatelji Novog lista kalendar dobiti na dar 6. prosinca.

Obraćajući se prisutnima na predstavljanju kalendara, gđa. Marija Mioč, rukovoditeljica Kontrole kvalitete u SD Rafinerije i marketing INA, izjavila je “Drago mi je što je projekt doživio uspjeh i treću godinu zaredom te što će kalendar „Hrvatske vode stajaćice“ očigledno biti uspješan baš kao i prethodnici iz 2010. i 2009. godine, kada smo predstavili kalendare „Hrvatska biološka raznolikost“, odnosno „Ptice Hrvatske“. Gđa. Mioč također je naglasila kako ovaj projekt treba služiti kao podsjetnik cijelom društvu da se uvijek mora i može činiti više kako bi sačuvali životinjske i biljne vrste i njihova staništa te bogatstvo naše flore i faune.

Fotografije koje su prema najvećem broju osvojenih glasova objavljene u kalendaru „Hrvatske vode stajaćice“ su:

1. Mužjak vretenca žućkastog strijelca, autora Maria Čehulića
2. Barska kornjača, autora Marka Matešića
3. Žuti Lokvanj, autora Branka Rožmana
4. Labud u močvarnom krajobrazu s busenima šaša i zamočvarenom šumom, autora Ognjena Karabegovića
5. Ljubavni par močvarne smeđe žabe, autora Juraja Vidonija
6. Mala bijela čaplja, autora Marka Matešića
7. Krški krajobraz lokve Diviška na otoku Krku, autora Stjepana Janekovića
8. Prutka migavica u trenutku uzlijetanja s vodene površine, autora Marka Matešića
9. Vodeni žabnjak, autorice Marine Zrinski-Mlacović
10. Nutrija, autora Branka Rožmana
11. Smeđa žaba, autora Borjana Radolovića
12. Krajobraz ribnjaka s busenom trske, autora Marinka BošnjakovićaPriloženi dokument