Predstavljeni nagrađeni radovi za idejno rješenje benzinske postaje Kman Jug u Splitu

  • Inine samoodržive, ekološki prihvatljive i inovativne postaje bit će prve ove vrste u Hrvatskoj 

Split, 11. veljače 2015. –  Na danas održanoj konferenciji za novinare predstavljeni su rezultati natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja benzinske postaje Kman Jug u Splitu koji su proveli INA, d.d. i Društvo arhitekata Splita – DAS.

Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu: prof. Ante Kuzmanić, dipl.ing.arh.  (predsjednik Ocjenjivačkog suda), Davor Peruško, Zoran Obradović, Saša Bui, dipl.ing.arh., Lea Pelivan, dipl.ing.arh. i Marijana Bronzović, dipl.ing.arh. (zamjenica člana Ocjenjivačkog suda) donio je odluku o redoslijedu nagrada:

  1. nagradu u iznosu od 50.000 kn dobili su autori  Goran Karlović, dipl.ing.arh. i Petra Starčević, dipl.ing.arh.
  2. nagradu u iznosu od 30.000 kn dobili su autori Stanislava Odrljin, dipl.ing.arh.,  Nikša Vukša, diz.viz.komunikacija i  Jelena Zanchi, dipl.ing.arh.
  3. nagradu u iznosu od 20.000 kn dobili su autori SKROZ d.o.o. Zagreb,  Andrea Jelčić, dipl.ing.arh.,  Marin Jelčić, dipl.ing.arh. i suradnik: Saša Mitrović, dipl.ing.građ.

Nagrađeni radovi predstavljeni su u prostorijama Društva arhitekata Split. Ovo je drugi natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje samoodržive benzinske postaje koji INA provodi u suradnji s Društvom arhitekata. Izgradnja prve „zelene“ postaje planirana je u Zagrebu na lokaciji sadašnje BP Stupnik-Istok.

Projekt „Energija za budućnost“ INA je pokrenula 2013. godine, a „zelene“ postaje čiju izgradnju ovaj projekt predviđa bit će u potpunosti samoodržive kroz primjenu alternativnih izvora energije u svrhu grijanja/hlađenja, ventilacije i klimatizacije prostora, upotrebu kišnice za čišćenje, ispiranje toaleta i zalijevanje zelenih površina, grijanje prometnih površina u svrhu otapanja snijega, upotrebu nano-tehnologije na vanjskim i unutarnjim površinama u svrhu visoke izdržljivosti i efekta samo-čišćenja, upotrebu LED rasvjete u interijeru i eksterijeru sa sistemom kontrole potrošnje te upotrebu recikliranih materijala gdje god je to moguće i opravdano.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 442 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument