Prestanak rada FCC postrojenja smanjit će gubitke Rafinerije nafte Sisak

Zagreb, 23. veljače 2018. – Nastavno na danas održani prosvjed, iznova naglašavamo kako prestanak rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji ne znači zatvaranje rafinerije. Prerada sirove nafte u Sisku nastavit će se u blokovima, dok će sekundarna postrojenja raditi bez obustava, što dosad nije bio slučaj.

Radi se o Ininoj poslovnoj odluci koja će znatno smanjiti gubitke koje Rafinerija nafte Sisak generira. Naime, kako je pokazalo i Inino financijsko izvješće za 2017. godinu, Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i generirala je u prošloj godini (207) milijuna kuna operativnog gubitka.

Radnike na koje ove promjene budu utjecale, a govorimo o njih maksimalno 40, nastojat ćemo preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako u tome ne uspijemo, bit će zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka.

Traženje moratorija na sve odluke Uprave Ine i činjenica da prosvjed nisu podržali reprezentativni sindikati koji djeluju u Ini, ukazuje na to da organizator prosvjeda nema za cilj zaštitu radnika, jer bi moratorij onemogućio redovito poslovanje kompanije i zaustavio sve važnije projekte.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 494 benzinske postaje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR            
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument