Priopćenje

Zagreb, 28. ožujka 2013. – INA izražava iznenađenost postupkom sindikata INAŠ, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok su kolektivni pregovori još uvijek u tijeku. Time se očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja.

INA je u kolektivnim pregovorima ponudila, usprkos nepovoljnom gospodarskom okruženju, povećanje materijalnih prava radnika kroz povećanje dodatka na plaću, povećanje jubilarnih nagrada, povećanje iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te povećanju naknade za bolovanje. K tome, čak i bez navedenih povećanja, INA ima jedan od najpovoljnijih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj.

Sindikat INAŠ, međutim, istovremeno inzistira na odredbi kolektivnog ugovora kojom ograničava i direktno zadire u područje poslovnih odluka koje su odgovornosti Uprave, čime se INA stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju na tržištu, onemogućuje joj se prilagođavanje stanju na tržištu i posljedično dovodi u pitanje dugoročna održivost pojedinih djelatnosti.

Suprotno tvrdnjama o navodnoj ugroženosti materijalnih prava poslodavac je, kako bi prava radnika maksimalno bila zaštićena, pokrenuo proceduru za donošenje Pravilnika o radu kojim se zadržavaju sva postojeća materijalna prava radnika iz Kolektivnog ugovora i nakon isteka kolektivnog ugovora, odnosno do dogovora pregovaračkih strana o sadržaju novog Kolektivnog ugovora.

Naš je cilj snažna i stabilna INA ne samo danas već i u desetljećima pred nama. Nadamo se da navedeni sindikat dijeli naš stav i razumije da ukoliko nema Ine nema ni radnih mjesta ni sindikata.

Organiziranje prosvjeda u ovom trenutku ignoriranje je ekonomske realnosti i kršenje svih onih postulata pregovaranja u dobroj vjeri koji su u Ini uvijek bili poštivani.Priloženi dokument