Priopćenje

Nastavno na medijske napise želimo istaknuti kako odluke o obustavi proizvodnje ili gašenju Rafinerije nafte Rijeka nema. Govoreći o preradbenim kapacitetima obiju Ininih rafinerija, naglašavamo kako su te razine u izravnoj povezanosti s potražnjom na tržištu. Sukladno tome, proizvodnja Rafinerije nafte Rijeka, kao i Rafinerije nafte Sisak, redovno se prati i prilagođava (smanjuje ili povećava) zahtjevima tržišta, a proizvedene količine zadovoljavaju potražnju.

INA je u posljednjih nekoliko godina uložila više od 5 milijardi kuna u razvoj rafinerijskog sustava te su u obje rafinerije izgrađene nove procesne jedinice s ciljem osiguranja suvremenih standarda prerade sirove nafte i proizvodnje motornih goriva u skladu sa zahtjevima hrvatskih i europskih standarda. Ipak, kompanija nije izolirana od negativnih trendova i nepovoljnog okruženja u kojem se nalaze rafinerije u Europi, a što rezultira smanjenjem prerade već nekoliko godina zaredom u većini europskih rafinerija. Domaće tržište zabilježilo je pad od čak 30% u posljednjih nekoliko godina. Samo posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji nestalo je ukupno 1.5 milion tona potražnje godišnje, a što odgovara 1/3 ukupnog kapaciteta riječke rafinerije.

Konkretno, u slučaju Rafinerije nafte Rijeka, kako bismo osigurali daljnju konkurentnost u usporedbi s drugim dobavljačima na tržištu potrebno je povećati udjel proizvodnje visokokvalitetnih (bijelih) proizvoda uz optimalan broj zaposlenih. U tijeku je priprema baznog dizajna za postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, a do kraja ove godine, nakon što bazni dizajn bude dovršen, donijet će se odluka o daljnjim investicijama.Priloženi dokument